Warzywa kroimy drobno, dodajemy ząbek czosnku, kładziemy na patelni dodajemy odrobinę oliwy extra vergine i trzymamy aż do zarumienienia się. Po tym dodajemy do patelni dobrze umytą soczewicą i dusimy je razem na dużym ogniu. W międzyczasie dodajemy odrobinę sosu pomidorowego i wyjmujemy z zupy ząbek czosnku. Podlewamy wodą w ilości która pozwoli przykryć wywar.
W momencie kiedy wszystko zacznie się gotować, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy przez około 40 minut często mieszając zupę. Można podawać z kromką chleba polanego oliwą z oliwek.
Ingredients
Directions
Warzywa kroimy drobno, dodajemy ząbek czosnku, kładziemy na patelni dodajemy odrobinę oliwy extra vergine i trzymamy aż do zarumienienia się. Po tym dodajemy do patelni dobrze umytą soczewicą i dusimy je razem na dużym ogniu. W międzyczasie dodajemy odrobinę sosu pomidorowego i wyjmujemy z zupy ząbek czosnku. Podlewamy wodą w ilości która pozwoli przykryć wywar.
W momencie kiedy wszystko zacznie się gotować, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy przez około 40 minut często mieszając zupę. Można podawać z kromką chleba polanego oliwą z oliwek.