JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Makaron w stylu Campobasso

AuthorSmakoszCategory, DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time30 minsTotal Time40 mins
 400 g makaron taglionini
 1 cebula
 1 pęczek pietruszki
 sól
 1 peperoncino
 czarny pieprz
1

Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz peperoncino. Powoli podsmażamy je aż się lekko zarumienią, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po kilku minutach dodajemy pokrojone drobno Prosciutto Crudo i podsmażamy lekko.

2

W drugim garnku gotujemy w posolonej wodzie makaron al dente, po czym po zagotowaniu odcedzamy go i zostawiamy na chwilę w naczyniu. Bierzemy kilka łyżek wody z makaronu i wlewamy na patelnię do gotującego się sosu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do smaku można doprawić odrobiną startego sera Grana Padano.

Ingredients

 400 g makaron taglionini
 1 cebula
 1 pęczek pietruszki
 sól
 1 peperoncino
 czarny pieprz

Directions

1

Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz peperoncino. Powoli podsmażamy je aż się lekko zarumienią, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po kilku minutach dodajemy pokrojone drobno Prosciutto Crudo i podsmażamy lekko.

2

W drugim garnku gotujemy w posolonej wodzie makaron al dente, po czym po zagotowaniu odcedzamy go i zostawiamy na chwilę w naczyniu. Bierzemy kilka łyżek wody z makaronu i wlewamy na patelnię do gotującego się sosu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do smaku można doprawić odrobiną startego sera Grana Padano.

Makaron w stylu Campobasso

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *