JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Makaron penne all’arrabbiata

AuthorSmakoszCategory, DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time5 minsCook Time15 minsTotal Time20 mins
 5 tbsp dojrzałych pomidorów (najlepiej San Marzano)
 320 g makaronu penne rigate
 1 tbsp peperoncino
 1 tsp czosnku
 posiekana natka pietruszki
 sól
1

Najpierw wstawiamy garnek z osoloną wodą w którym zagotujemy makaron penne rigate. Na patelni natomiast przygotujemy sos all’arrabbiata. Dodajemy na patelnię 2-3 łyżki oliwy z oliwek, zmiażdżony ząbek czosnku a także posiekane peperoncino, z którego uprzednio należy usunąć wszystkie nasiona. Zasmażamy na umiarkowanym ogniu tak aby lekko się zarumieniły ale nie spaliły.

2

Pomidory kroimy na pół, usuwamy zbędne środki i nasiona a następnie kroimy je w drobną kostkę. Wyjmujemy z patelni czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i podlewamy odrobiną oliwy z oliwek. Podgrzewamy przez kilka minut sos, uważając, aby nie stracił jasnej barwy i nasyconego czerwonego koloru. W tym czasie odcedzamy ugotowane al dente penne rigate i wlewamy je bezpośrednio do naszego sosu.

3

Wszystko razem dobrze mieszamy, tak aby sos z makaronem uzyskały jednolitą konsystencję, podlewając przy tym odrobiną oliwy z oliwek. Całość posypujemy tartym serem Peccorino Romano według uznania a także z posiekaną natką pietruszki.

Ingredients

 5 tbsp dojrzałych pomidorów (najlepiej San Marzano)
 320 g makaronu penne rigate
 1 tbsp peperoncino
 1 tsp czosnku
 posiekana natka pietruszki
 sól

Directions

1

Najpierw wstawiamy garnek z osoloną wodą w którym zagotujemy makaron penne rigate. Na patelni natomiast przygotujemy sos all’arrabbiata. Dodajemy na patelnię 2-3 łyżki oliwy z oliwek, zmiażdżony ząbek czosnku a także posiekane peperoncino, z którego uprzednio należy usunąć wszystkie nasiona. Zasmażamy na umiarkowanym ogniu tak aby lekko się zarumieniły ale nie spaliły.

2

Pomidory kroimy na pół, usuwamy zbędne środki i nasiona a następnie kroimy je w drobną kostkę. Wyjmujemy z patelni czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i podlewamy odrobiną oliwy z oliwek. Podgrzewamy przez kilka minut sos, uważając, aby nie stracił jasnej barwy i nasyconego czerwonego koloru. W tym czasie odcedzamy ugotowane al dente penne rigate i wlewamy je bezpośrednio do naszego sosu.

3

Wszystko razem dobrze mieszamy, tak aby sos z makaronem uzyskały jednolitą konsystencję, podlewając przy tym odrobiną oliwy z oliwek. Całość posypujemy tartym serem Peccorino Romano według uznania a także z posiekaną natką pietruszki.

Makaron penne all’arrabbiata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *