JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Spaghetti alla Carbonara

AuthorSmakoszCategory, DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time5 minsCook Time25 minsTotal Time30 mins
 400 g makaronu spaghetti
 4 żółtka
 sól
1

Speck Alto Adige (lub boczek) kroimy w lekko podłużne paseczki aby zawierały dwie części tłuszczu i jedną część mięsa, wkładamy do garnka lub głębokiej patelni, nie dodając oliwy i na dużym ogniu podsmażamy aby rozpuścić tłuszcz. Następnie w innej misce ubijamy żółtka z dużą ilością sera Pecorino Romano, dzięki czemu uzyskamy sos o bardzo gęstej konsystencji.

2

W osobnym garnku gotujemy w posolonej wodzie spaghetti które wkładamy do wrzącej wody a po ugotowaniu osuszamy. Następnie wkładamy makaron do patelni na której znajduje się podsmażony bekon. Szybko mieszamy posypując świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy do tego żółtka i sos z Pecorino Romano. Mieszając wszystko razem (jeśli trzeba można dolać odrobinę wody z ugotowanego makaronu) zdejmujemy patelnię z ognia i posypujemy odrobiną sera Pecorino Romano i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy ciepłe.

Ingredients

 400 g makaronu spaghetti
 4 żółtka
 sól

Directions

1

Speck Alto Adige (lub boczek) kroimy w lekko podłużne paseczki aby zawierały dwie części tłuszczu i jedną część mięsa, wkładamy do garnka lub głębokiej patelni, nie dodając oliwy i na dużym ogniu podsmażamy aby rozpuścić tłuszcz. Następnie w innej misce ubijamy żółtka z dużą ilością sera Pecorino Romano, dzięki czemu uzyskamy sos o bardzo gęstej konsystencji.

2

W osobnym garnku gotujemy w posolonej wodzie spaghetti które wkładamy do wrzącej wody a po ugotowaniu osuszamy. Następnie wkładamy makaron do patelni na której znajduje się podsmażony bekon. Szybko mieszamy posypując świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy do tego żółtka i sos z Pecorino Romano. Mieszając wszystko razem (jeśli trzeba można dolać odrobinę wody z ugotowanego makaronu) zdejmujemy patelnię z ognia i posypujemy odrobiną sera Pecorino Romano i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy ciepłe.

Spaghetti alla Carbonara

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *