JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Zupa z soczewicy z Norcii

AuthorMichał WójcikCategory, DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time50 minsTotal Time1 hr
 300 g soczewicy IGP z Norcii
 1 tbsp cebuli
 1 tbsp marchewki
 1 tbsp ziemniaka
 1 tsp czosnku
 0,50 tbsp selera
 sól i pieprz
1

Warzywa kroimy drobno, dodajemy ząbek czosnku, kładziemy na patelni dodajemy odrobinę oliwy extra vergine i trzymamy aż do zarumienienia się. Po tym dodajemy do patelni dobrze umytą soczewicą i dusimy je razem na dużym ogniu. W międzyczasie dodajemy odrobinę sosu pomidorowego i wyjmujemy z zupy ząbek czosnku. Podlewamy wodą w ilości która pozwoli przykryć wywar.

2

W momencie kiedy wszystko zacznie się gotować, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy przez około 40 minut często mieszając zupę. Można podawać z kromką chleba polanego oliwą z oliwek.

Ingredients

 300 g soczewicy IGP z Norcii
 1 tbsp cebuli
 1 tbsp marchewki
 1 tbsp ziemniaka
 1 tsp czosnku
 0,50 tbsp selera
 sól i pieprz

Directions

1

Warzywa kroimy drobno, dodajemy ząbek czosnku, kładziemy na patelni dodajemy odrobinę oliwy extra vergine i trzymamy aż do zarumienienia się. Po tym dodajemy do patelni dobrze umytą soczewicą i dusimy je razem na dużym ogniu. W międzyczasie dodajemy odrobinę sosu pomidorowego i wyjmujemy z zupy ząbek czosnku. Podlewamy wodą w ilości która pozwoli przykryć wywar.

2

W momencie kiedy wszystko zacznie się gotować, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy przez około 40 minut często mieszając zupę. Można podawać z kromką chleba polanego oliwą z oliwek.

Zupa z soczewicy z Norcii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *