Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości maksymalnie 0,5 cm. W garnku gotujemy dużo wody, którą lekko solimy i do zagotowanej wody wkładamy ziemniaki, które następnie gotujemy przez około 10 min. Odcedzamy je i odkładamy na bok. W tym czasie smarujemy masłem formę do pieczenia np. naczynie żaroodporne i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C.
W naczyniu do pieczenia układamy warstwami składniki: pierwsza warstwa ziemniaków, na to kładziemy ser gruyere albo Parmiggiano Reggiano pokrojony w małe kostki, pokrojony w kostki Speck Alto Adige albo Prosciutto Crudo i kilka płatków masła. Powtarzamy ten zabieg układania warstw aż do wyczerpania składników. Wszystko to polewamy delikatnie letnim mlekiem następnie wstawiamy do piekarnika.
Ziemniaki pieczemy w piekarniku przez około godzinę sprawdzając w międzyczasie ich miękkość. Skórka na wierzchu powinna być lekko spieczona. Przed podaniem należy ziemniaki pozostawić na około 5 min w temperaturze pokojowej.
Ingredients
Directions
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości maksymalnie 0,5 cm. W garnku gotujemy dużo wody, którą lekko solimy i do zagotowanej wody wkładamy ziemniaki, które następnie gotujemy przez około 10 min. Odcedzamy je i odkładamy na bok. W tym czasie smarujemy masłem formę do pieczenia np. naczynie żaroodporne i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C.
W naczyniu do pieczenia układamy warstwami składniki: pierwsza warstwa ziemniaków, na to kładziemy ser gruyere albo Parmiggiano Reggiano pokrojony w małe kostki, pokrojony w kostki Speck Alto Adige albo Prosciutto Crudo i kilka płatków masła. Powtarzamy ten zabieg układania warstw aż do wyczerpania składników. Wszystko to polewamy delikatnie letnim mlekiem następnie wstawiamy do piekarnika.
Ziemniaki pieczemy w piekarniku przez około godzinę sprawdzając w międzyczasie ich miękkość. Skórka na wierzchu powinna być lekko spieczona. Przed podaniem należy ziemniaki pozostawić na około 5 min w temperaturze pokojowej.