W naszym sklepie z artykułami spożywczymi prosto z Italii dostępne są obok makaronów czy włoskich słodyczy także bardzo dobrej jakości wędliny włoskie. Ich zaletą jest fakt, że są przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami i właśnie dlatego mają intensywny smak. W ofercie dostępne są różne rodzaje wędlin, w tym znane wszystkim salami włoskie, które można zjeść na przystawkę razem z serami lub wykorzystać jako bazę do innych dań.
W sklepie dostępne są wędliny włoskie z różnych regionów Italii, przygotowywane z różnymi przyprawami i dodatkami, wykorzystujące różne gatunki mięsa, dlatego warto wypróbować choć kilka smaków.
Jedną z ciekawszych propozycji wędlin włoskich jest prosciutto crudo, czyli doskonałej jakości surowa, podsuszana szynka wieprzowa, która stanowi prawdziwy rarytas. Przez Włochów doceniana jest za swój delikatny, bardzo charakterystyczny smak. Szynka wprost idealnie nadaje się jako dodatek do pizz, kanapek czy jako specjalna przystawka z kawałkami melona.
Kolejny włoski przysmak to Bresaola. Jest to nic innego jak pochodząca z Lombardii włoska szynka długodojrzewająca. Ma charakterystyczny czerwony kolor i lekko słonawy smak. Bardzo dobrze sprawdzi się do carpaccio.
Nie mogło zabraknąć w sklepie także salami włoskiego (wł. salame), które należy do najsłynniejszych na całym świecie wędlin włoskich. Salami włoskie występuje w bardzo wielu formach, co ma odzwierciedlenie w liczbie oferowanych produktów. Salami włoskie różnią rodzajem pochodzenia czy dodatkami. Ciekawym produktem jest salami Napoli wytwarzane w regionie Kampania, do którego produkcji wykorzystuje się mięso wieprzowe z różnych części świń..
Warto także zwrócić uwagę na Salsiccia, czyli typowo włoską surową kiełbasę, która doskonale nadaje się do gotowania czy smażenia. W zależności od rodzaju różny jest sposób przygotowywania tej wędliny włoskiej, różne są także gatunki mięsa oraz przyprawy (przykładowo pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek).
Dostępne w sklepie produkty, w tym pyszne wędliny włoskie są idealną bazą do wykorzystania w tradycyjnych przepisach kuchni włoskiej, a także do dań krajowych w zastępstwie polskich wędlin. Warto, by tradycyjne wędliny, w tym salami włoskie zagościły na polskich stołach, gdyż są przygotowywane zgodnie ze starymi włoskimi recepturami i mają bardzo ciekawy smak.