JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Ziemniaki po sabaudzku

AuthorSmakoszCategory, DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time20 minsCook Time1 hr 10 minsTotal Time1 hr 30 mins
 1 kg ziemniaków
 150 g sera gruyere lub gorgonzola lub Parmiggiano Reggiano
 200 fl oz mleka
 sól, pieprz czarny
 100 g miękkiego masła
1

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości maksymalnie 0,5 cm. W garnku gotujemy dużo wody, którą lekko solimy i do zagotowanej wody wkładamy ziemniaki, które następnie gotujemy przez około 10 min. Odcedzamy je i odkładamy na bok. W tym czasie smarujemy masłem formę do pieczenia np. naczynie żaroodporne i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C.

2

W naczyniu do pieczenia układamy warstwami składniki: pierwsza warstwa ziemniaków, na to kładziemy ser gruyere albo Parmiggiano Reggiano pokrojony w małe kostki, pokrojony w kostki Speck Alto Adige albo Prosciutto Crudo i kilka płatków masła. Powtarzamy ten zabieg układania warstw aż do wyczerpania składników. Wszystko to polewamy delikatnie letnim mlekiem następnie wstawiamy do piekarnika.

3

Ziemniaki pieczemy w piekarniku przez około godzinę sprawdzając w międzyczasie ich miękkość. Skórka na wierzchu powinna być lekko spieczona. Przed podaniem należy ziemniaki pozostawić na około 5 min w temperaturze pokojowej.

Ingredients

 1 kg ziemniaków
 150 g sera gruyere lub gorgonzola lub Parmiggiano Reggiano
 200 fl oz mleka
 sól, pieprz czarny
 100 g miękkiego masła

Directions

1

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości maksymalnie 0,5 cm. W garnku gotujemy dużo wody, którą lekko solimy i do zagotowanej wody wkładamy ziemniaki, które następnie gotujemy przez około 10 min. Odcedzamy je i odkładamy na bok. W tym czasie smarujemy masłem formę do pieczenia np. naczynie żaroodporne i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C.

2

W naczyniu do pieczenia układamy warstwami składniki: pierwsza warstwa ziemniaków, na to kładziemy ser gruyere albo Parmiggiano Reggiano pokrojony w małe kostki, pokrojony w kostki Speck Alto Adige albo Prosciutto Crudo i kilka płatków masła. Powtarzamy ten zabieg układania warstw aż do wyczerpania składników. Wszystko to polewamy delikatnie letnim mlekiem następnie wstawiamy do piekarnika.

3

Ziemniaki pieczemy w piekarniku przez około godzinę sprawdzając w międzyczasie ich miękkość. Skórka na wierzchu powinna być lekko spieczona. Przed podaniem należy ziemniaki pozostawić na około 5 min w temperaturze pokojowej.

Ziemniaki po sabaudzku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *