Speck Alto Adige (lub boczek) kroimy w lekko podłużne paseczki aby zawierały dwie części tłuszczu i jedną część mięsa, wkładamy do garnka lub głębokiej patelni, nie dodając oliwy i na dużym ogniu podsmażamy aby rozpuścić tłuszcz. Następnie w innej misce ubijamy żółtka z dużą ilością sera Pecorino Romano, dzięki czemu uzyskamy sos o bardzo gęstej konsystencji.
W osobnym garnku gotujemy w posolonej wodzie spaghetti które wkładamy do wrzącej wody a po ugotowaniu osuszamy. Następnie wkładamy makaron do patelni na której znajduje się podsmażony bekon. Szybko mieszamy posypując świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy do tego żółtka i sos z Pecorino Romano. Mieszając wszystko razem (jeśli trzeba można dolać odrobinę wody z ugotowanego makaronu) zdejmujemy patelnię z ognia i posypujemy odrobiną sera Pecorino Romano i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy ciepłe.
Ingredients
Directions
Speck Alto Adige (lub boczek) kroimy w lekko podłużne paseczki aby zawierały dwie części tłuszczu i jedną część mięsa, wkładamy do garnka lub głębokiej patelni, nie dodając oliwy i na dużym ogniu podsmażamy aby rozpuścić tłuszcz. Następnie w innej misce ubijamy żółtka z dużą ilością sera Pecorino Romano, dzięki czemu uzyskamy sos o bardzo gęstej konsystencji.
W osobnym garnku gotujemy w posolonej wodzie spaghetti które wkładamy do wrzącej wody a po ugotowaniu osuszamy. Następnie wkładamy makaron do patelni na której znajduje się podsmażony bekon. Szybko mieszamy posypując świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy do tego żółtka i sos z Pecorino Romano. Mieszając wszystko razem (jeśli trzeba można dolać odrobinę wody z ugotowanego makaronu) zdejmujemy patelnię z ognia i posypujemy odrobiną sera Pecorino Romano i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy ciepłe.