
Czyścimy sałatę, myjemy ją i suszymy, na bok odkładamy większe liście a pozostałe kroimy na paski. Myjemy groszek, suszymy go i gotujemy na patelni przez około 10 minut i pozostawiamy do odparowania i ostygnięcia.
Pomidory kroimy w kostkę, obieramy cebulę, myjemy ją i na patelni dusimy w rondlu z wrzącą wodą przez około 10 minut. Po tym odkładamy je na bok i myjemy zioła, suszymy i rozkładamy do pełnego wyschnięcia na szmatce po czym drobno siekamy.
Do małej miski wsypujemy sól, pieprz i odrobinę octu i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy oliwę z oliwek extra vergine i ubijamy widelcem aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Następnie dodajemy drobno posiekane zioła.
Do miski wkładamy paski sałaty, groszek i cebulę dymkę, skrapiamy sosem i delikatnie mieszamy.
Na półmisku układamy plastry Prosciutto Crudo, kładziemy liście sałaty na środku i dookoła i do środka wkładamy przygotowany wcześniej groszek z mieszanką cebulki.
Ingredients
Directions
Czyścimy sałatę, myjemy ją i suszymy, na bok odkładamy większe liście a pozostałe kroimy na paski. Myjemy groszek, suszymy go i gotujemy na patelni przez około 10 minut i pozostawiamy do odparowania i ostygnięcia.
Pomidory kroimy w kostkę, obieramy cebulę, myjemy ją i na patelni dusimy w rondlu z wrzącą wodą przez około 10 minut. Po tym odkładamy je na bok i myjemy zioła, suszymy i rozkładamy do pełnego wyschnięcia na szmatce po czym drobno siekamy.
Do małej miski wsypujemy sól, pieprz i odrobinę octu i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy oliwę z oliwek extra vergine i ubijamy widelcem aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Następnie dodajemy drobno posiekane zioła.
Do miski wkładamy paski sałaty, groszek i cebulę dymkę, skrapiamy sosem i delikatnie mieszamy.
Na półmisku układamy plastry Prosciutto Crudo, kładziemy liście sałaty na środku i dookoła i do środka wkładamy przygotowany wcześniej groszek z mieszanką cebulki.