Najpierw przygotowujemy 1 litr bulionu warzywnego. Następnie podgrzewamy bulion i w tym samym czasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie z oliwek na głębokiej patelni. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie i lekko się zarumieni doprawiając do smaku lekko solą i pieprzem czarnym. Dodajemy ryż (najlepiej Carnaroli) i podsmażamy razem aż ryż stanie się półprzeźroczysty.
Następnie wlewamy do podsmażanego ryżu 200 ml wina Barolo i mieszamy razem pozwalając odparować winu i dalej gotujemy dodając od czasu do czasu wywaru z bulionu. Ryż gotujemy tak przez około 15-18 minut po czym wyłączamy ogień i mieszamy na patelni z masłem oraz serem Parmiggiano Reggiano. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą według uznania.
Ingredients
Directions
Najpierw przygotowujemy 1 litr bulionu warzywnego. Następnie podgrzewamy bulion i w tym samym czasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie z oliwek na głębokiej patelni. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie i lekko się zarumieni doprawiając do smaku lekko solą i pieprzem czarnym. Dodajemy ryż (najlepiej Carnaroli) i podsmażamy razem aż ryż stanie się półprzeźroczysty.
Następnie wlewamy do podsmażanego ryżu 200 ml wina Barolo i mieszamy razem pozwalając odparować winu i dalej gotujemy dodając od czasu do czasu wywaru z bulionu. Ryż gotujemy tak przez około 15-18 minut po czym wyłączamy ogień i mieszamy na patelni z masłem oraz serem Parmiggiano Reggiano. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą według uznania.