JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Makaron z ciecierzycą po toskańsku

AuthorSmakoszCategory, DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time20 minsCook Time3 hrs 30 minsTotal Time3 hrs 50 mins
 200 g ciecierzycy
 150 g makaronu tagliatelle
 1 ząbek czosnku
 rozmaryn
 sól i pieprz
1

Typowe danie toskańskie z ciecierzycą, niezwykle popularną w tym regionie Włoch. Zupa jest niezwykle pożywna i prosta w wykonaniu. Najpierw dzień wcześniej nastawiamy ciecierzycę w garnku do namoczenia w dużej ilości ciepłej wody. Moczymy ją przez jedną noc, odcedzamy to i wkładamy do głębokiej patelni z lekko osoloną wodą, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 3 godziny aż ciecierzyca będzie miękka.

2

Następnie w połowie gotowania wyjmujemy trzy łyżki ciecierzycy z małą ilością wody, miksujemy to i z powrotem wlewamy do garnka. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz rozmarynem, dodajemy także posiekane pomidory i gotujemy na patelni przez około 10 minut. Usuwamy czosnek i wlewamy ten sos do patelni z ciecierzycą.

3

Mieszamy powoli, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy tak długo jak to będzie konieczne. W tym samym czasie przygotowujemy makaron i gotujemy go w wodzie z ciecierzycy aż do zagotowania al dente. Po zagotowaniu wszystko wkładamy razem do wazy, doprawiamy łyżeczką oliwy z oliwy, doprawiamy startym serem grana padano lub pecorino a także mielonym pieprzem i podajemy na gorąco.

Ingredients

 200 g ciecierzycy
 150 g makaronu tagliatelle
 1 ząbek czosnku
 rozmaryn
 sól i pieprz

Directions

1

Typowe danie toskańskie z ciecierzycą, niezwykle popularną w tym regionie Włoch. Zupa jest niezwykle pożywna i prosta w wykonaniu. Najpierw dzień wcześniej nastawiamy ciecierzycę w garnku do namoczenia w dużej ilości ciepłej wody. Moczymy ją przez jedną noc, odcedzamy to i wkładamy do głębokiej patelni z lekko osoloną wodą, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 3 godziny aż ciecierzyca będzie miękka.

2

Następnie w połowie gotowania wyjmujemy trzy łyżki ciecierzycy z małą ilością wody, miksujemy to i z powrotem wlewamy do garnka. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz rozmarynem, dodajemy także posiekane pomidory i gotujemy na patelni przez około 10 minut. Usuwamy czosnek i wlewamy ten sos do patelni z ciecierzycą.

3

Mieszamy powoli, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy tak długo jak to będzie konieczne. W tym samym czasie przygotowujemy makaron i gotujemy go w wodzie z ciecierzycy aż do zagotowania al dente. Po zagotowaniu wszystko wkładamy razem do wazy, doprawiamy łyżeczką oliwy z oliwy, doprawiamy startym serem grana padano lub pecorino a także mielonym pieprzem i podajemy na gorąco.

Makaron z ciecierzycą po toskańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *