JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Pizza z salami, serem i oliwkami

AuthorSmakoszCategory, DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time40 minsTotal Time40 mins
 150 g sosu pomidorowego
 sól, oregano
 130 g wody
 świeże drożdże piwne
 100 g mąki z semoliny
 160 g mąki tortowej
 1 papryczka peperoncino zielona
 oliwki czarne, drylowane
 mozzarella
 plasterki salami
 pietruszka
 5 g cukru
1

Do miski wkładamy sos pomidorowy, szczyptę soli a także oregano i odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy to razem i odstawiamy na bok.

2

Wkładamy drożdże, cukier i 20 gram oliwy z oliwek do naczynia i miksujemy przez dwie minuty a następnie dodajemy mąkę i 5 gram soli i miksujemy razem przez około 2 minuty.

3

Wkładamy ciasto do naoliwionego pojemnika, zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, aż się podwoi (powinno wystarczyć około 2 godzin). Następnie rozwałkujemy ciasto w koło i umieszczamy na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą.

4

Smarujemy pizzę sosem pomidorowym, rozkładamy ser, papryczkę peperoncino pokrojoną w plasterki, oliwki czarne drylowane pokrojone w plasterki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 °C.

5

Wyjmujemy pizzę, kładziemy na nią mozzarellę pokrojoną na pół, płatki sera parmiggiano reggiano i plasterki salami. Pieczemy przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu wyjmujemy gotową pizzę, dekorujemy ją natką pietruszki i jest gotowa do konsumpcji, smacznego!

Ingredients

 150 g sosu pomidorowego
 sól, oregano
 130 g wody
 świeże drożdże piwne
 100 g mąki z semoliny
 160 g mąki tortowej
 1 papryczka peperoncino zielona
 oliwki czarne, drylowane
 mozzarella
 plasterki salami
 pietruszka
 5 g cukru

Directions

1

Do miski wkładamy sos pomidorowy, szczyptę soli a także oregano i odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy to razem i odstawiamy na bok.

2

Wkładamy drożdże, cukier i 20 gram oliwy z oliwek do naczynia i miksujemy przez dwie minuty a następnie dodajemy mąkę i 5 gram soli i miksujemy razem przez około 2 minuty.

3

Wkładamy ciasto do naoliwionego pojemnika, zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, aż się podwoi (powinno wystarczyć około 2 godzin). Następnie rozwałkujemy ciasto w koło i umieszczamy na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą.

4

Smarujemy pizzę sosem pomidorowym, rozkładamy ser, papryczkę peperoncino pokrojoną w plasterki, oliwki czarne drylowane pokrojone w plasterki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 °C.

5

Wyjmujemy pizzę, kładziemy na nią mozzarellę pokrojoną na pół, płatki sera parmiggiano reggiano i plasterki salami. Pieczemy przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu wyjmujemy gotową pizzę, dekorujemy ją natką pietruszki i jest gotowa do konsumpcji, smacznego!

Pizza z salami, serem i oliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *