JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Makaron gnocchi alla sorrentina

AuthorSmakoszCategory, DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time5 minsCook Time25 minsTotal Time30 mins
 800 g makaronu gnocchi
 2 puszki pomidorów bez skórki
 250 g sera mozzarella
 bazylia
 ząbek czosnku
 sól
1

Do głębokiej patelni wlewamy odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia a także jeden ząbek czosnku. Podgrzewamy aż czosnek osiągnie złoty kolor, wówczas dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy solą.

2

Na patelni z wysokimi krawędziami połóż odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i ząbek czosnku. Gdy czosnek osiągnie klasyczny złoty kolor, dodajemy obrane pomidory i sól. Gotujemy około pół godziny pod przykryciem a przed wyłączeniem dodajemy kilka listków bazylii. Usuwamy także z sosu ząbek czosnku. Następnie kroimy mozzarellę w kostkę i wyciskamy wodę i odkładamy na bok na później.

3

W garnku wstawiamy wodę i czekamy aż się zagotuje. W tym momencie dodajemy makaron gnocchi i solimy wodę. Makaron będzie ugotowany kiedy wynurzy się na powierzchnię. Zbieramy zagotowany makaron łyżką cedzakową i dodajemy do patelni na której jest gotowy sos pomidorowy.

4

Mieszamy makaron razem z sosem a następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy całą powierzchnię mozzarellą pokrojoną w małe kawałki oraz posypką ze startego sera parmiggiano reggiano. Pieczemy je w piekarniku do momentu kiedy na powierzchni nie powstanie chrupiąca skórka złotego koloru. Przed podaniem można potrawę ozdobić kilkoma świeżymi liśćmi bazylii do smaku.

Ingredients

 800 g makaronu gnocchi
 2 puszki pomidorów bez skórki
 250 g sera mozzarella
 bazylia
 ząbek czosnku
 sól

Directions

1

Do głębokiej patelni wlewamy odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia a także jeden ząbek czosnku. Podgrzewamy aż czosnek osiągnie złoty kolor, wówczas dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy solą.

2

Na patelni z wysokimi krawędziami połóż odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i ząbek czosnku. Gdy czosnek osiągnie klasyczny złoty kolor, dodajemy obrane pomidory i sól. Gotujemy około pół godziny pod przykryciem a przed wyłączeniem dodajemy kilka listków bazylii. Usuwamy także z sosu ząbek czosnku. Następnie kroimy mozzarellę w kostkę i wyciskamy wodę i odkładamy na bok na później.

3

W garnku wstawiamy wodę i czekamy aż się zagotuje. W tym momencie dodajemy makaron gnocchi i solimy wodę. Makaron będzie ugotowany kiedy wynurzy się na powierzchnię. Zbieramy zagotowany makaron łyżką cedzakową i dodajemy do patelni na której jest gotowy sos pomidorowy.

4

Mieszamy makaron razem z sosem a następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy całą powierzchnię mozzarellą pokrojoną w małe kawałki oraz posypką ze startego sera parmiggiano reggiano. Pieczemy je w piekarniku do momentu kiedy na powierzchni nie powstanie chrupiąca skórka złotego koloru. Przed podaniem można potrawę ozdobić kilkoma świeżymi liśćmi bazylii do smaku.

Makaron gnocchi alla sorrentina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *