Print Options:

Makaron z ciecierzycą po toskańsku

Yields1 ServingPrep Time20 minsCook Time3 hrs 30 minsTotal Time3 hrs 50 mins

 200 g ciecierzycy
 150 g makaronu tagliatelle
 1 ząbek czosnku
 rozmaryn
 ser grana padano albo pecorino
 oliwa extra vergine
 sól i pieprz
1

Typowe danie toskańskie z ciecierzycą, niezwykle popularną w tym regionie Włoch. Zupa jest niezwykle pożywna i prosta w wykonaniu. Najpierw dzień wcześniej nastawiamy ciecierzycę w garnku do namoczenia w dużej ilości ciepłej wody. Moczymy ją przez jedną noc, odcedzamy to i wkładamy do głębokiej patelni z lekko osoloną wodą, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 3 godziny aż ciecierzyca będzie miękka.

2

Następnie w połowie gotowania wyjmujemy trzy łyżki ciecierzycy z małą ilością wody, miksujemy to i z powrotem wlewamy do garnka. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz rozmarynem, dodajemy także posiekane pomidory i gotujemy na patelni przez około 10 minut. Usuwamy czosnek i wlewamy ten sos do patelni z ciecierzycą.

3

Mieszamy powoli, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy tak długo jak to będzie konieczne. W tym samym czasie przygotowujemy makaron i gotujemy go w wodzie z ciecierzycy aż do zagotowania al dente. Po zagotowaniu wszystko wkładamy razem do wazy, doprawiamy łyżeczką oliwy z oliwy, doprawiamy startym serem grana padano lub pecorino a także mielonym pieprzem i podajemy na gorąco.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.