
Typowe danie toskańskie z ciecierzycą, niezwykle popularną w tym regionie Włoch. Zupa jest niezwykle pożywna i prosta w wykonaniu. Najpierw dzień wcześniej nastawiamy ciecierzycę w garnku do namoczenia w dużej ilości ciepłej wody. Moczymy ją przez jedną noc, odcedzamy to i wkładamy do głębokiej patelni z lekko osoloną wodą, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 3 godziny aż ciecierzyca będzie miękka.
Następnie w połowie gotowania wyjmujemy trzy łyżki ciecierzycy z małą ilością wody, miksujemy to i z powrotem wlewamy do garnka. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz rozmarynem, dodajemy także posiekane pomidory i gotujemy na patelni przez około 10 minut. Usuwamy czosnek i wlewamy ten sos do patelni z ciecierzycą.
Mieszamy powoli, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy tak długo jak to będzie konieczne. W tym samym czasie przygotowujemy makaron i gotujemy go w wodzie z ciecierzycy aż do zagotowania al dente. Po zagotowaniu wszystko wkładamy razem do wazy, doprawiamy łyżeczką oliwy z oliwy, doprawiamy startym serem grana padano lub pecorino a także mielonym pieprzem i podajemy na gorąco.
Ingredients
Directions
Typowe danie toskańskie z ciecierzycą, niezwykle popularną w tym regionie Włoch. Zupa jest niezwykle pożywna i prosta w wykonaniu. Najpierw dzień wcześniej nastawiamy ciecierzycę w garnku do namoczenia w dużej ilości ciepłej wody. Moczymy ją przez jedną noc, odcedzamy to i wkładamy do głębokiej patelni z lekko osoloną wodą, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 3 godziny aż ciecierzyca będzie miękka.
Następnie w połowie gotowania wyjmujemy trzy łyżki ciecierzycy z małą ilością wody, miksujemy to i z powrotem wlewamy do garnka. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz rozmarynem, dodajemy także posiekane pomidory i gotujemy na patelni przez około 10 minut. Usuwamy czosnek i wlewamy ten sos do patelni z ciecierzycą.
Mieszamy powoli, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy tak długo jak to będzie konieczne. W tym samym czasie przygotowujemy makaron i gotujemy go w wodzie z ciecierzycy aż do zagotowania al dente. Po zagotowaniu wszystko wkładamy razem do wazy, doprawiamy łyżeczką oliwy z oliwy, doprawiamy startym serem grana padano lub pecorino a także mielonym pieprzem i podajemy na gorąco.