Obieramy ziemniaki, które następnie kroimy w małe i cienkie plasterki, fasolkę myjemy, pozbywamy się końcówek i kroimy na małe kawałki. W garnku gotujemy posoloną wodę a następnie wrzucamy do gotującej się wody ziemniaki. Ziemniaki gotujemy na umiarkowanym ogniu przez mniej więcej 10 min aż staną się miękkie. Następnie odcedzamy je i odstawiamy na chwilę na bok.
Do garnka z wodą po ziemniakach wkładamy następnie fasolkę, którą gotujemy przez około 10 min do momentu aż stanie się miękka, po czym odsączamy ją i także odstawiamy na bok. W innym garnku gotujemy dużą ilość wody (jeśli jakaś została po gotowaniu fasolki to można do niej dolać świeżej wody) i w niej zagotować makaron troffie. Makaron gotujemy przez około 15 min, a pod koniec gotowania makaronu dodajemy do niego wcześniej zagotowane ziemniaki oraz fasolkę i wszystko razem gotujemy przez chwilę. Odcedzamy wszystko, dodajemy pesto i mieszamy razem wszystkie składniki. Do smaku posypujemy startym serem Parmiggiano Reggiano i ew. odrobiną bazylii i odrobiną oliwy z oliwek. Można podawać z czerwonym wytrawnym winem.
Ingredients
Directions
Obieramy ziemniaki, które następnie kroimy w małe i cienkie plasterki, fasolkę myjemy, pozbywamy się końcówek i kroimy na małe kawałki. W garnku gotujemy posoloną wodę a następnie wrzucamy do gotującej się wody ziemniaki. Ziemniaki gotujemy na umiarkowanym ogniu przez mniej więcej 10 min aż staną się miękkie. Następnie odcedzamy je i odstawiamy na chwilę na bok.
Do garnka z wodą po ziemniakach wkładamy następnie fasolkę, którą gotujemy przez około 10 min do momentu aż stanie się miękka, po czym odsączamy ją i także odstawiamy na bok. W innym garnku gotujemy dużą ilość wody (jeśli jakaś została po gotowaniu fasolki to można do niej dolać świeżej wody) i w niej zagotować makaron troffie. Makaron gotujemy przez około 15 min, a pod koniec gotowania makaronu dodajemy do niego wcześniej zagotowane ziemniaki oraz fasolkę i wszystko razem gotujemy przez chwilę. Odcedzamy wszystko, dodajemy pesto i mieszamy razem wszystkie składniki. Do smaku posypujemy startym serem Parmiggiano Reggiano i ew. odrobiną bazylii i odrobiną oliwy z oliwek. Można podawać z czerwonym wytrawnym winem.