JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Makaron tagliolini z lukrecją, rzepą i serem ricotta

AuthorSmakoszCategory, DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time35 minsTotal Time45 mins
 300 g makaronu tagliolini
 150 g sera ricotta fresca
 300 g rzepy
 4 szczypty sproszkowanej lukrecji
 1 ząbek czosnku
 sól
1

Przygotowujemy rzepę i blanszujemy ją przez dwie minuty a potem osuszamy i zanurzamy w misce z bardzo zimną wodą (ew. z lodem) aby przerwać gotowanie i zachować naturalny kolor. Wyjmujemy ją i następnie osuszamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, siekamy ząbek czosnku i po chwili smażenia wyjmujemy go.

2

Następnie dodajemy posiekaną rzepę, mieszamy razem, dodajemy posiekany ser Ricotta, starty ser Grana Padano i posypujemy lukrecją w proszku oraz solimy do smaku. W innym naczyniu wstawiamy wodę, solimy ja i po zagotowaniu dodajemy makaron. Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez około 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do rondla i gotujemy wszystko przez maksymalnie 1 minutę. Przekładamy makaron do naczynia, polewamy oliwą z oliwek extra vergine i możemy podawać.

Ingredients

 300 g makaronu tagliolini
 150 g sera ricotta fresca
 300 g rzepy
 4 szczypty sproszkowanej lukrecji
 1 ząbek czosnku
 sól

Directions

1

Przygotowujemy rzepę i blanszujemy ją przez dwie minuty a potem osuszamy i zanurzamy w misce z bardzo zimną wodą (ew. z lodem) aby przerwać gotowanie i zachować naturalny kolor. Wyjmujemy ją i następnie osuszamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, siekamy ząbek czosnku i po chwili smażenia wyjmujemy go.

2

Następnie dodajemy posiekaną rzepę, mieszamy razem, dodajemy posiekany ser Ricotta, starty ser Grana Padano i posypujemy lukrecją w proszku oraz solimy do smaku. W innym naczyniu wstawiamy wodę, solimy ja i po zagotowaniu dodajemy makaron. Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez około 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do rondla i gotujemy wszystko przez maksymalnie 1 minutę. Przekładamy makaron do naczynia, polewamy oliwą z oliwek extra vergine i możemy podawać.

Makaron tagliolini z lukrecją, rzepą i serem ricotta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *