JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Zupa z bakłażana

AuthorSmakoszCategory, DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time40 minsTotal Time50 mins
 6 średnich bakłażanów
 2 pomidory
 1 cebula
 1 gałązka bazylii
 1 pęczek pietruszki
 sól i pieprz
1

Bakłażany czyścimy i usuwamy łodygę, następnie kroimy je wzdłuż na cienkie plasterki i myjemy a po tym osuszamy ręcznikiem kuchennym. W głębokim rondlu rozgrzewamy pół szklanki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę a kiedy stanie się przeźroczysta po około 15 minutach na małym ogniu, dodajemy pomidory obrane ze skórki i drobno posiekane.

2

Po około 3-4 minutach wlewamy pół litra gorącej wody do rondla i mieszamy a po kolejnych 5-7 minutach dodajemy plastry bakłażana razem z posiekaną świeżą natką pietruszki, przykrywamy pojemnik i gotujemy tak przez około 10 minut. Podnosimy pokrywkę, zanurzamy w zupie gałązkę świeżej bazylii, mieszamy tak aby liście zaprawiły aromatem wywar i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą a także czarnym pieprzem świeżo zmielonym. Wyjmujemy z zupy bazylię, przelewamy zupę do talerzy i przed podaniem posypujemy tartym serem Pecorino Romano.

Ingredients

 6 średnich bakłażanów
 2 pomidory
 1 cebula
 1 gałązka bazylii
 1 pęczek pietruszki
 sól i pieprz

Directions

1

Bakłażany czyścimy i usuwamy łodygę, następnie kroimy je wzdłuż na cienkie plasterki i myjemy a po tym osuszamy ręcznikiem kuchennym. W głębokim rondlu rozgrzewamy pół szklanki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę a kiedy stanie się przeźroczysta po około 15 minutach na małym ogniu, dodajemy pomidory obrane ze skórki i drobno posiekane.

2

Po około 3-4 minutach wlewamy pół litra gorącej wody do rondla i mieszamy a po kolejnych 5-7 minutach dodajemy plastry bakłażana razem z posiekaną świeżą natką pietruszki, przykrywamy pojemnik i gotujemy tak przez około 10 minut. Podnosimy pokrywkę, zanurzamy w zupie gałązkę świeżej bazylii, mieszamy tak aby liście zaprawiły aromatem wywar i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą a także czarnym pieprzem świeżo zmielonym. Wyjmujemy z zupy bazylię, przelewamy zupę do talerzy i przed podaniem posypujemy tartym serem Pecorino Romano.

Zupa z bakłażana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *