Print Options:

Makaron tagliolini z lukrecją, rzepą i serem ricotta

Yields1 ServingPrep Time10 minsCook Time35 minsTotal Time45 mins

 300 g makaronu tagliolini
 150 g sera ricotta fresca
 50 g sera Grana Padano
 300 g rzepy
 4 szczypty sproszkowanej lukrecji
 1 ząbek czosnku
 oliwa z oliwek extra vergine
 sól
1

Przygotowujemy rzepę i blanszujemy ją przez dwie minuty a potem osuszamy i zanurzamy w misce z bardzo zimną wodą (ew. z lodem) aby przerwać gotowanie i zachować naturalny kolor. Wyjmujemy ją i następnie osuszamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, siekamy ząbek czosnku i po chwili smażenia wyjmujemy go.

2

Następnie dodajemy posiekaną rzepę, mieszamy razem, dodajemy posiekany ser Ricotta, starty ser Grana Padano i posypujemy lukrecją w proszku oraz solimy do smaku. W innym naczyniu wstawiamy wodę, solimy ja i po zagotowaniu dodajemy makaron. Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez około 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do rondla i gotujemy wszystko przez maksymalnie 1 minutę. Przekładamy makaron do naczynia, polewamy oliwą z oliwek extra vergine i możemy podawać.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.