Najpierw wstawiamy garnek z osoloną wodą w którym zagotujemy makaron penne rigate. Na patelni natomiast przygotujemy sos all’arrabbiata. Dodajemy na patelnię 2-3 łyżki oliwy z oliwek, zmiażdżony ząbek czosnku a także posiekane peperoncino, z którego uprzednio należy usunąć wszystkie nasiona. Zasmażamy na umiarkowanym ogniu tak aby lekko się zarumieniły ale nie spaliły.
Pomidory kroimy na pół, usuwamy zbędne środki i nasiona a następnie kroimy je w drobną kostkę. Wyjmujemy z patelni czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i podlewamy odrobiną oliwy z oliwek. Podgrzewamy przez kilka minut sos, uważając, aby nie stracił jasnej barwy i nasyconego czerwonego koloru. W tym czasie odcedzamy ugotowane al dente penne rigate i wlewamy je bezpośrednio do naszego sosu.
Wszystko razem dobrze mieszamy, tak aby sos z makaronem uzyskały jednolitą konsystencję, podlewając przy tym odrobiną oliwy z oliwek. Całość posypujemy tartym serem Peccorino Romano według uznania a także z posiekaną natką pietruszki.
Ingredients
Directions
Najpierw wstawiamy garnek z osoloną wodą w którym zagotujemy makaron penne rigate. Na patelni natomiast przygotujemy sos all’arrabbiata. Dodajemy na patelnię 2-3 łyżki oliwy z oliwek, zmiażdżony ząbek czosnku a także posiekane peperoncino, z którego uprzednio należy usunąć wszystkie nasiona. Zasmażamy na umiarkowanym ogniu tak aby lekko się zarumieniły ale nie spaliły.
Pomidory kroimy na pół, usuwamy zbędne środki i nasiona a następnie kroimy je w drobną kostkę. Wyjmujemy z patelni czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i podlewamy odrobiną oliwy z oliwek. Podgrzewamy przez kilka minut sos, uważając, aby nie stracił jasnej barwy i nasyconego czerwonego koloru. W tym czasie odcedzamy ugotowane al dente penne rigate i wlewamy je bezpośrednio do naszego sosu.
Wszystko razem dobrze mieszamy, tak aby sos z makaronem uzyskały jednolitą konsystencję, podlewając przy tym odrobiną oliwy z oliwek. Całość posypujemy tartym serem Peccorino Romano według uznania a także z posiekaną natką pietruszki.