Do głębokiej patelni wlewamy odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia a także jeden ząbek czosnku. Podgrzewamy aż czosnek osiągnie złoty kolor, wówczas dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy solą.
Na patelni z wysokimi krawędziami połóż odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i ząbek czosnku. Gdy czosnek osiągnie klasyczny złoty kolor, dodajemy obrane pomidory i sól. Gotujemy około pół godziny pod przykryciem a przed wyłączeniem dodajemy kilka listków bazylii. Usuwamy także z sosu ząbek czosnku. Następnie kroimy mozzarellę w kostkę i wyciskamy wodę i odkładamy na bok na później.
W garnku wstawiamy wodę i czekamy aż się zagotuje. W tym momencie dodajemy makaron gnocchi i solimy wodę. Makaron będzie ugotowany kiedy wynurzy się na powierzchnię. Zbieramy zagotowany makaron łyżką cedzakową i dodajemy do patelni na której jest gotowy sos pomidorowy.
Mieszamy makaron razem z sosem a następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy całą powierzchnię mozzarellą pokrojoną w małe kawałki oraz posypką ze startego sera parmiggiano reggiano. Pieczemy je w piekarniku do momentu kiedy na powierzchni nie powstanie chrupiąca skórka złotego koloru. Przed podaniem można potrawę ozdobić kilkoma świeżymi liśćmi bazylii do smaku.
Ingredients
Directions
Do głębokiej patelni wlewamy odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia a także jeden ząbek czosnku. Podgrzewamy aż czosnek osiągnie złoty kolor, wówczas dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy solą.
Na patelni z wysokimi krawędziami połóż odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i ząbek czosnku. Gdy czosnek osiągnie klasyczny złoty kolor, dodajemy obrane pomidory i sól. Gotujemy około pół godziny pod przykryciem a przed wyłączeniem dodajemy kilka listków bazylii. Usuwamy także z sosu ząbek czosnku. Następnie kroimy mozzarellę w kostkę i wyciskamy wodę i odkładamy na bok na później.
W garnku wstawiamy wodę i czekamy aż się zagotuje. W tym momencie dodajemy makaron gnocchi i solimy wodę. Makaron będzie ugotowany kiedy wynurzy się na powierzchnię. Zbieramy zagotowany makaron łyżką cedzakową i dodajemy do patelni na której jest gotowy sos pomidorowy.
Mieszamy makaron razem z sosem a następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy całą powierzchnię mozzarellą pokrojoną w małe kawałki oraz posypką ze startego sera parmiggiano reggiano. Pieczemy je w piekarniku do momentu kiedy na powierzchni nie powstanie chrupiąca skórka złotego koloru. Przed podaniem można potrawę ozdobić kilkoma świeżymi liśćmi bazylii do smaku.