Do miski wkładamy sos pomidorowy, szczyptę soli a także oregano i odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy to razem i odstawiamy na bok.
Wkładamy drożdże, cukier i 20 gram oliwy z oliwek do naczynia i miksujemy przez dwie minuty a następnie dodajemy mąkę i 5 gram soli i miksujemy razem przez około 2 minuty.
Wkładamy ciasto do naoliwionego pojemnika, zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, aż się podwoi (powinno wystarczyć około 2 godzin). Następnie rozwałkujemy ciasto w koło i umieszczamy na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą.
Smarujemy pizzę sosem pomidorowym, rozkładamy ser, papryczkę peperoncino pokrojoną w plasterki, oliwki czarne drylowane pokrojone w plasterki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 °C.
Wyjmujemy pizzę, kładziemy na nią mozzarellę pokrojoną na pół, płatki sera parmiggiano reggiano i plasterki salami. Pieczemy przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu wyjmujemy gotową pizzę, dekorujemy ją natką pietruszki i jest gotowa do konsumpcji, smacznego!
Ingredients
Directions
Do miski wkładamy sos pomidorowy, szczyptę soli a także oregano i odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy to razem i odstawiamy na bok.
Wkładamy drożdże, cukier i 20 gram oliwy z oliwek do naczynia i miksujemy przez dwie minuty a następnie dodajemy mąkę i 5 gram soli i miksujemy razem przez około 2 minuty.
Wkładamy ciasto do naoliwionego pojemnika, zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, aż się podwoi (powinno wystarczyć około 2 godzin). Następnie rozwałkujemy ciasto w koło i umieszczamy na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą.
Smarujemy pizzę sosem pomidorowym, rozkładamy ser, papryczkę peperoncino pokrojoną w plasterki, oliwki czarne drylowane pokrojone w plasterki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 °C.
Wyjmujemy pizzę, kładziemy na nią mozzarellę pokrojoną na pół, płatki sera parmiggiano reggiano i plasterki salami. Pieczemy przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu wyjmujemy gotową pizzę, dekorujemy ją natką pietruszki i jest gotowa do konsumpcji, smacznego!