Obieramy i czyścimy dynię a następnie kroimy ją na kawałki. Na patelnię wlewamy i rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek extra vergine, dodajemy do niej obraną kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy do zarumienienia się kiełbasy. Po tym dodajemy dynię pokrojoną najlepiej w kostkę i gotujemy razem przez około 5 minut. Dodajemy dużą łyżkę ciepłej wody, przykrywamy i następnie gotujemy przez około 20 minut, aż dynia stanie się kremowa.
W dużym rondlu gotujemy osoloną wodę. Wkładamy do niej makaron i gotujemy al dente po czym odcedzamy. Wkładamy makaron do miski, dodajemy wcześniej przygotowany sos, gorgonzolę i 50 gram sera Parmiggiano Reggiano. Bierzemy naczynie do pieczenia, smarujemy jego spód niewielką ilością oliwy i układamy w nim makaron, na wierzchu możemy udekorować odrobiną sera Parmiggiano Reggiano i szałwią. Pieczemy w trybie grilla przez około 5 minut.
Ingredients
Directions
Obieramy i czyścimy dynię a następnie kroimy ją na kawałki. Na patelnię wlewamy i rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek extra vergine, dodajemy do niej obraną kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy do zarumienienia się kiełbasy. Po tym dodajemy dynię pokrojoną najlepiej w kostkę i gotujemy razem przez około 5 minut. Dodajemy dużą łyżkę ciepłej wody, przykrywamy i następnie gotujemy przez około 20 minut, aż dynia stanie się kremowa.
W dużym rondlu gotujemy osoloną wodę. Wkładamy do niej makaron i gotujemy al dente po czym odcedzamy. Wkładamy makaron do miski, dodajemy wcześniej przygotowany sos, gorgonzolę i 50 gram sera Parmiggiano Reggiano. Bierzemy naczynie do pieczenia, smarujemy jego spód niewielką ilością oliwy i układamy w nim makaron, na wierzchu możemy udekorować odrobiną sera Parmiggiano Reggiano i szałwią. Pieczemy w trybie grilla przez około 5 minut.