JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Makaron z dynią i kiełbasą

AuthorMichał WójcikCategory, DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time30 minsTotal Time40 mins
 320 g makaronu
 150 g kiełbasy
 200 g dyni
 100 g sera gorgonzola
 1 pęczek szałwii
 sól
1

Obieramy i czyścimy dynię a następnie kroimy ją na kawałki. Na patelnię wlewamy i rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek extra vergine, dodajemy do niej obraną kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy do zarumienienia się kiełbasy. Po tym dodajemy dynię pokrojoną najlepiej w kostkę i gotujemy razem przez około 5 minut. Dodajemy dużą łyżkę ciepłej wody, przykrywamy i następnie gotujemy przez około 20 minut, aż dynia stanie się kremowa.

2

W dużym rondlu gotujemy osoloną wodę. Wkładamy do niej makaron i gotujemy al dente po czym odcedzamy. Wkładamy makaron do miski, dodajemy wcześniej przygotowany sos, gorgonzolę i 50 gram sera Parmiggiano Reggiano. Bierzemy naczynie do pieczenia, smarujemy jego spód niewielką ilością oliwy i układamy w nim makaron, na wierzchu możemy udekorować odrobiną sera Parmiggiano Reggiano i szałwią. Pieczemy w trybie grilla przez około 5 minut.

Ingredients

 320 g makaronu
 150 g kiełbasy
 200 g dyni
 100 g sera gorgonzola
 1 pęczek szałwii
 sól

Directions

1

Obieramy i czyścimy dynię a następnie kroimy ją na kawałki. Na patelnię wlewamy i rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek extra vergine, dodajemy do niej obraną kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy do zarumienienia się kiełbasy. Po tym dodajemy dynię pokrojoną najlepiej w kostkę i gotujemy razem przez około 5 minut. Dodajemy dużą łyżkę ciepłej wody, przykrywamy i następnie gotujemy przez około 20 minut, aż dynia stanie się kremowa.

2

W dużym rondlu gotujemy osoloną wodę. Wkładamy do niej makaron i gotujemy al dente po czym odcedzamy. Wkładamy makaron do miski, dodajemy wcześniej przygotowany sos, gorgonzolę i 50 gram sera Parmiggiano Reggiano. Bierzemy naczynie do pieczenia, smarujemy jego spód niewielką ilością oliwy i układamy w nim makaron, na wierzchu możemy udekorować odrobiną sera Parmiggiano Reggiano i szałwią. Pieczemy w trybie grilla przez około 5 minut.

Makaron z dynią i kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.