JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Minestra nel sacco

AuthorSmakoszCategory, DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time25 minsCook Time1 hr 5 minsTotal Time1 hr 30 mins
 2 l rosołu warzywnego lub mięsnego (przygotowanego wcześniej)
 100 g mąki tortowej
 100 g a href="https://smakizwloch.pl/produkt/parmigiano-reggiano-dop-stagionatura-ostre-30-mesi-okolo-500-gram/">sera Parmiggiano Reggiano
 80 g masła
 4 jajka
 1 cytryna
 gałka muszkatołowa
 sól
1

Do miski wkładamy mąkę, ser Parmiggiano Reggiano i jajka, które dokładnie mieszamy razem i dodajemy masło w temperaturze pokojowej. Dodajemy startą skórkę z cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą. Z tak wymieszanego ciasta uformujemy bułkę, którą następnie zawijamy w serwetkę i obwiązujemy białym kuchennym sznurkiem, tak jak na przykład pieczeń.

2

Do garnka wlewamy gotowy bulion, podpalamy i doprowadzamy do zagotowania. Zanurzamy w gotującym się bulionie bułkę i gotujemy w nim przez około 40 minut na lekkim ogniu. Wyjmujemy, zdejmujemy serwetkę i czekamy aż bułka ostygnie. Po tym kroimy ją w plastry o grubości około 2-3 cm a następnie kroimy w kostkę. Bulion w którym gotowała się bułka musimy przefiltrować i wkładamy do niego bułkę pokrojoną w kostkę i gotujemy przez kilka minut. Po tym wyjmujemy bułkę, wkładamy do talerzy i zalewamy bulionem i do smaku przyprawiamy solą.

Ingredients

 2 l rosołu warzywnego lub mięsnego (przygotowanego wcześniej)
 100 g mąki tortowej
 100 g a href="https://smakizwloch.pl/produkt/parmigiano-reggiano-dop-stagionatura-ostre-30-mesi-okolo-500-gram/">sera Parmiggiano Reggiano
 80 g masła
 4 jajka
 1 cytryna
 gałka muszkatołowa
 sól

Directions

1

Do miski wkładamy mąkę, ser Parmiggiano Reggiano i jajka, które dokładnie mieszamy razem i dodajemy masło w temperaturze pokojowej. Dodajemy startą skórkę z cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą. Z tak wymieszanego ciasta uformujemy bułkę, którą następnie zawijamy w serwetkę i obwiązujemy białym kuchennym sznurkiem, tak jak na przykład pieczeń.

2

Do garnka wlewamy gotowy bulion, podpalamy i doprowadzamy do zagotowania. Zanurzamy w gotującym się bulionie bułkę i gotujemy w nim przez około 40 minut na lekkim ogniu. Wyjmujemy, zdejmujemy serwetkę i czekamy aż bułka ostygnie. Po tym kroimy ją w plastry o grubości około 2-3 cm a następnie kroimy w kostkę. Bulion w którym gotowała się bułka musimy przefiltrować i wkładamy do niego bułkę pokrojoną w kostkę i gotujemy przez kilka minut. Po tym wyjmujemy bułkę, wkładamy do talerzy i zalewamy bulionem i do smaku przyprawiamy solą.

Minestra nel sacco

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *