JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Makaron rigatoni z salami

AuthorMichał WójcikCategory, DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time5 minsCook Time25 minsTotal Time30 mins
 320 g makaronu rigatoni
 2 dojrzałe pomidory
 peperoncino suche
 czarny pieprz
 ząbek czosnku
 bazylia
1

Najpierw kroimy 4 plasterki salami o grubości około 1 cm, usuwamy z niego skórkę i ręcznie rozdrabniamy na malutkie kawałki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy 1 dużą łyżkę oliwy z oliwek i wkładamy do niej rozdrobnioną papryczkę chilli a także wyciskamy czosnek za pomocą wyciskarki do czosnku. Rumienimy salami z dodatkowymi składnikami na patelni przez około 10 minut na dużym ogniu aż się stanie lekko złota.

2

W międzyczasie w garnku gotujemy osoloną wodę do której wkładamy makaron rigatoni i następnie gotujemy go aż do zagotowania. Do patelni z salami dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory i razem dusimy przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.

3

Makaron odcedzamy i dodajemy do patelni aby go lekko podsmażyć i wymieszać z sosem, doprawiając pieprzem, solą i liśćmi bazylii. Na koniec posypujemy makaron odrobiną startego sera Pecorino Romano.

Ingredients

 320 g makaronu rigatoni
 2 dojrzałe pomidory
 peperoncino suche
 czarny pieprz
 ząbek czosnku
 bazylia

Directions

1

Najpierw kroimy 4 plasterki salami o grubości około 1 cm, usuwamy z niego skórkę i ręcznie rozdrabniamy na malutkie kawałki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy 1 dużą łyżkę oliwy z oliwek i wkładamy do niej rozdrobnioną papryczkę chilli a także wyciskamy czosnek za pomocą wyciskarki do czosnku. Rumienimy salami z dodatkowymi składnikami na patelni przez około 10 minut na dużym ogniu aż się stanie lekko złota.

2

W międzyczasie w garnku gotujemy osoloną wodę do której wkładamy makaron rigatoni i następnie gotujemy go aż do zagotowania. Do patelni z salami dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory i razem dusimy przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.

3

Makaron odcedzamy i dodajemy do patelni aby go lekko podsmażyć i wymieszać z sosem, doprawiając pieprzem, solą i liśćmi bazylii. Na koniec posypujemy makaron odrobiną startego sera Pecorino Romano.

Makaron rigatoni z salami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *