W jednym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z odrobiną białego wina oraz odrobiną soku z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy do tego roztworu łyżkę pasty z czarnych trufli i następnie ubijamy trzepaczką co pozwoli nam uzyskać konsystencję emulsji tego sosu.
W garnku wstawiamy wodę, solimy i wkładamy makaron umbricelli, który jest typowym makaronem spotykanym w Umbrii. Gotujemy makaron al dente, wyjmujemy ale nie przepłukujemy wodą. Odrobinę wody z makaronu dodajemy do miski z sosem i całość wlewamy do naczynia z makaronem mieszając delikatnie. Dla smaku można dodać odrobinę świeżej bazylii, ale nie za dużo, ponieważ aromat bazylii może pozbawić potrawę smaku i zapachu trufli.
Ingredients
Directions
W jednym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z odrobiną białego wina oraz odrobiną soku z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy do tego roztworu łyżkę pasty z czarnych trufli i następnie ubijamy trzepaczką co pozwoli nam uzyskać konsystencję emulsji tego sosu.
W garnku wstawiamy wodę, solimy i wkładamy makaron umbricelli, który jest typowym makaronem spotykanym w Umbrii. Gotujemy makaron al dente, wyjmujemy ale nie przepłukujemy wodą. Odrobinę wody z makaronu dodajemy do miski z sosem i całość wlewamy do naczynia z makaronem mieszając delikatnie. Dla smaku można dodać odrobinę świeżej bazylii, ale nie za dużo, ponieważ aromat bazylii może pozbawić potrawę smaku i zapachu trufli.