
Danie to jest sycącym i dość łatwym w przygotowaniu typowym makaronem z Sycylii, który można przygotować zarówno z białym winem jak i sosem pomidorowym.
Najpierw musimy oczyścić koper włoski, następnie dokładnie go umyć i zagotować. Po zagotowaniu kopru odstawiamy wodę i zostawiamy koper do przeschnięcia. Kroimy go w małe kawałki i zostawiamy na boku na chwilę. W tym samym czasie na patelni wylewamy oliwę ekstra vergine i dodajemy posiekaną cebulę. W momencie kiedy cebula zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w małą kostkę kiełbasę. Smażymy tę mieszankę przez kilka minut i dolewamy odrobinę białego wina. Po chwili jak wyparuje już wino dodajemy posiekany koper włoski i mieszamy razem.
Następnym krokiem jest dodanie przecieru pomidorowego (ew. można dodać posiekane świeże pomidory, w zależności od dostępności) według uznania. Rozcieńczamy wodą z ugotowanego kopru włoskiego i pod przykryciem odstawiamy i gotujemy przez około 30 minut. Sos powinien być gotowy kiedy kiełbasa będzie zagotowana. Doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w reszcie wody która pozostała po ugotowaniu kopru włoskiego, po dwóch minutach od zagotowania odcedzamy i dodajemy do patelni z sosem, mieszamy wszystko razem aż do zagotowania. Gotowe danie posypujemy do smaku tartym pecorino i razem mieszamy.
Ingredients
Directions
Danie to jest sycącym i dość łatwym w przygotowaniu typowym makaronem z Sycylii, który można przygotować zarówno z białym winem jak i sosem pomidorowym.
Najpierw musimy oczyścić koper włoski, następnie dokładnie go umyć i zagotować. Po zagotowaniu kopru odstawiamy wodę i zostawiamy koper do przeschnięcia. Kroimy go w małe kawałki i zostawiamy na boku na chwilę. W tym samym czasie na patelni wylewamy oliwę ekstra vergine i dodajemy posiekaną cebulę. W momencie kiedy cebula zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w małą kostkę kiełbasę. Smażymy tę mieszankę przez kilka minut i dolewamy odrobinę białego wina. Po chwili jak wyparuje już wino dodajemy posiekany koper włoski i mieszamy razem.
Następnym krokiem jest dodanie przecieru pomidorowego (ew. można dodać posiekane świeże pomidory, w zależności od dostępności) według uznania. Rozcieńczamy wodą z ugotowanego kopru włoskiego i pod przykryciem odstawiamy i gotujemy przez około 30 minut. Sos powinien być gotowy kiedy kiełbasa będzie zagotowana. Doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w reszcie wody która pozostała po ugotowaniu kopru włoskiego, po dwóch minutach od zagotowania odcedzamy i dodajemy do patelni z sosem, mieszamy wszystko razem aż do zagotowania. Gotowe danie posypujemy do smaku tartym pecorino i razem mieszamy.