JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Sicilia – Makaron z kiełbasą i koprem włoskim

AuthorMichał WójcikCategoryDifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time40 minsTotal Time50 mins
 8 tbsp koper włoski
 1 tbsp średnia cebula
 150 fl oz soku pomidorowego
 sól
 400 g makaronu
 1 tbsp sera pecorino
 odrobina wina białego
1

Makaron z kiełbasą to danie sycące i dość łatwe w przygotowaniu. Należy do typowych makaronów na Sycylii. Makaron z koprem włoskim można przygotować zarówno z białym winem, jak i sosem pomidorowym. W obydwóch wariantach makaron z kiełbasą smakuje wyśmienicie.

2

Aby przygotować makaron z koprem włoskim najpierw musimy oczyścić koper, następnie dokładnie go umyć i zagotować. Po zagotowaniu kopru odstawiamy wodę i zostawiamy koper do przeschnięcia. Kroimy go w małe kawałki i zostawiamy na boku na chwilę. W tym samym czasie na patelni wylewamy oliwę ekstra vergine i dodajemy posiekaną cebulę. W momencie kiedy cebula zacznie się rumienić, dodajemy pokrojoną w małą kostkę kiełbasę. Smażymy tę mieszankę przez kilka minut i dolewamy odrobinę białego wina. Po chwili jak wyparuje już wino dodajemy posiekany koper włoski i mieszamy razem.

3

Następnym krokiem przygotowania makaronu z kiełbasą jest dodanie przecieru pomidorowego (ew. można dodać posiekane świeże pomidory, w zależności od dostępności) według uznania. Rozcieńczamy wodą z ugotowanego kopru włoskiego i pod przykryciem odstawiamy i gotujemy przez około 30 minut. Sos powinien być gotowy kiedy kiełbasa będzie zagotowana. Doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.

4

Makaron gotujemy w reszcie wody która pozostała po ugotowaniu kopru włoskiego, po dwóch minutach od zagotowania odcedzamy i dodajemy do patelni z sosem, mieszamy wszystko razem aż do zagotowania. Gotowy makaron z koprem włoskim posypujemy do smaku tartym pecorino i razem mieszamy.

Ingredients

 8 tbsp koper włoski
 1 tbsp średnia cebula
 150 fl oz soku pomidorowego
 sól
 400 g makaronu
 1 tbsp sera pecorino
 odrobina wina białego

Directions

1

Makaron z kiełbasą to danie sycące i dość łatwe w przygotowaniu. Należy do typowych makaronów na Sycylii. Makaron z koprem włoskim można przygotować zarówno z białym winem, jak i sosem pomidorowym. W obydwóch wariantach makaron z kiełbasą smakuje wyśmienicie.

2

Aby przygotować makaron z koprem włoskim najpierw musimy oczyścić koper, następnie dokładnie go umyć i zagotować. Po zagotowaniu kopru odstawiamy wodę i zostawiamy koper do przeschnięcia. Kroimy go w małe kawałki i zostawiamy na boku na chwilę. W tym samym czasie na patelni wylewamy oliwę ekstra vergine i dodajemy posiekaną cebulę. W momencie kiedy cebula zacznie się rumienić, dodajemy pokrojoną w małą kostkę kiełbasę. Smażymy tę mieszankę przez kilka minut i dolewamy odrobinę białego wina. Po chwili jak wyparuje już wino dodajemy posiekany koper włoski i mieszamy razem.

3

Następnym krokiem przygotowania makaronu z kiełbasą jest dodanie przecieru pomidorowego (ew. można dodać posiekane świeże pomidory, w zależności od dostępności) według uznania. Rozcieńczamy wodą z ugotowanego kopru włoskiego i pod przykryciem odstawiamy i gotujemy przez około 30 minut. Sos powinien być gotowy kiedy kiełbasa będzie zagotowana. Doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.

4

Makaron gotujemy w reszcie wody która pozostała po ugotowaniu kopru włoskiego, po dwóch minutach od zagotowania odcedzamy i dodajemy do patelni z sosem, mieszamy wszystko razem aż do zagotowania. Gotowy makaron z koprem włoskim posypujemy do smaku tartym pecorino i razem mieszamy.

Sicilia – Makaron z kiełbasą i koprem włoskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.