JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Sicilia – Makaron z kiełbasą i koprem włoskim

AuthorSmakoszCategoryDifficultyIntermediate

Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time40 minsTotal Time50 mins
 8 tbsp koper włoski
 1 tbsp średnia cebula
 150 fl oz soku pomidorowego
 sól
 400 g makaronu
 1 tbsp sera pecorino
 odrobina wina białego
1

Danie to jest sycącym i dość łatwym w przygotowaniu typowym makaronem z Sycylii, który można przygotować zarówno z białym winem jak i sosem pomidorowym.

2

Najpierw musimy oczyścić koper włoski, następnie dokładnie go umyć i zagotować. Po zagotowaniu kopru odstawiamy wodę i zostawiamy koper do przeschnięcia. Kroimy go w małe kawałki i zostawiamy na boku na chwilę. W tym samym czasie na patelni wylewamy oliwę ekstra vergine i dodajemy posiekaną cebulę. W momencie kiedy cebula zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w małą kostkę kiełbasę. Smażymy tę mieszankę przez kilka minut i dolewamy odrobinę białego wina. Po chwili jak wyparuje już wino dodajemy posiekany koper włoski i mieszamy razem.

3

Następnym krokiem jest dodanie przecieru pomidorowego (ew. można dodać posiekane świeże pomidory, w zależności od dostępności) według uznania. Rozcieńczamy wodą z ugotowanego kopru włoskiego i pod przykryciem odstawiamy i gotujemy przez około 30 minut. Sos powinien być gotowy kiedy kiełbasa będzie zagotowana. Doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.

4

Makaron gotujemy w reszcie wody która pozostała po ugotowaniu kopru włoskiego, po dwóch minutach od zagotowania odcedzamy i dodajemy do patelni z sosem, mieszamy wszystko razem aż do zagotowania. Gotowe danie posypujemy do smaku tartym pecorino i razem mieszamy.

Ingredients

 8 tbsp koper włoski
 1 tbsp średnia cebula
 150 fl oz soku pomidorowego
 sól
 400 g makaronu
 1 tbsp sera pecorino
 odrobina wina białego

Directions

1

Danie to jest sycącym i dość łatwym w przygotowaniu typowym makaronem z Sycylii, który można przygotować zarówno z białym winem jak i sosem pomidorowym.

2

Najpierw musimy oczyścić koper włoski, następnie dokładnie go umyć i zagotować. Po zagotowaniu kopru odstawiamy wodę i zostawiamy koper do przeschnięcia. Kroimy go w małe kawałki i zostawiamy na boku na chwilę. W tym samym czasie na patelni wylewamy oliwę ekstra vergine i dodajemy posiekaną cebulę. W momencie kiedy cebula zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w małą kostkę kiełbasę. Smażymy tę mieszankę przez kilka minut i dolewamy odrobinę białego wina. Po chwili jak wyparuje już wino dodajemy posiekany koper włoski i mieszamy razem.

3

Następnym krokiem jest dodanie przecieru pomidorowego (ew. można dodać posiekane świeże pomidory, w zależności od dostępności) według uznania. Rozcieńczamy wodą z ugotowanego kopru włoskiego i pod przykryciem odstawiamy i gotujemy przez około 30 minut. Sos powinien być gotowy kiedy kiełbasa będzie zagotowana. Doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.

4

Makaron gotujemy w reszcie wody która pozostała po ugotowaniu kopru włoskiego, po dwóch minutach od zagotowania odcedzamy i dodajemy do patelni z sosem, mieszamy wszystko razem aż do zagotowania. Gotowe danie posypujemy do smaku tartym pecorino i razem mieszamy.

Sicilia – Makaron z kiełbasą i koprem włoskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *