
Najpierw bierzemy kiełbasę, obrane pomidory i cebulę, które drobno siekamy. Do głębokiego rondla wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine i na małym ogniu brązowimy najpierw kiełbasę przez kilka minut, dodajemy następnie posiekaną cebulę a także zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę szafranu i 3 liście bazylii. Wszystko dobrze mieszamy, możemy podlać ew. lekko odrobiną wody i pozostawiamy na około 45 minut. W międzyczasie dodajemy obrane i pokrojone pomidory, doprawiamy solą i gotujemy wszystko razem.
Makaron malloreddus gotujemy w garnku z osoloną wodą aż do zagotowania, odcedzamy i zostawiamy na chwilę. Z patelni usuwamy ząbek czosnku, mieszamy makaron malloreddus z sosem na patelni, posypujemy startym serem Pecorino i podajemy gorące.
Ingredients
Directions
Najpierw bierzemy kiełbasę, obrane pomidory i cebulę, które drobno siekamy. Do głębokiego rondla wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine i na małym ogniu brązowimy najpierw kiełbasę przez kilka minut, dodajemy następnie posiekaną cebulę a także zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę szafranu i 3 liście bazylii. Wszystko dobrze mieszamy, możemy podlać ew. lekko odrobiną wody i pozostawiamy na około 45 minut. W międzyczasie dodajemy obrane i pokrojone pomidory, doprawiamy solą i gotujemy wszystko razem.
Makaron malloreddus gotujemy w garnku z osoloną wodą aż do zagotowania, odcedzamy i zostawiamy na chwilę. Z patelni usuwamy ząbek czosnku, mieszamy makaron malloreddus z sosem na patelni, posypujemy startym serem Pecorino i podajemy gorące.