JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Papryka faszerowana

AuthorSmakoszCategory, DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time20 minsCook Time40 minsTotal Time1 hr
 4 tbsp długie i podłużne papryki czerwone
 300 g tuńczyka w oleju
 50 g tartej bułki
 1 kieliszek białego wina
 sól
 1 pęczek pietruszki
1

Wyjmujemy do naczynia tuńczyka z puszki, ucieramy widelcem, dodajemy do niego bułkę tartą, posypujemy pietruszką, dodajemy kapary solone i formujemy z tej masy coś na kształt ciasta. Do tego zmiękczamy je za pomocą kieliszka białego wina a także kilku łyżek oliwy z oliwek extra vergine. Tworzymy jednolite nadzienie, które będzie podobnie konsystencją do nadzienia pieczeni.

2

Następnie dobrze myjemy paprykę, wyjmujemy z niej rdzenie z nasionami oraz włókna, ale tak aby nie złamać i nie uszkodzić samej papryki. Napełniamy je dokładnie nadzieniem, dobrze je wciskając i ugniatając.

3

Bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy je oliwą z oliwek extra vergine, wkładamy nafaszerowane papryki i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 160 °C na okres około 45 minut. Aby papryka nie przywarła do dna naczynia można dodać kilka łyżek wody, dzięki czemu zapobiegniemy przywieraniu papryki.

Ingredients

 4 tbsp długie i podłużne papryki czerwone
 300 g tuńczyka w oleju
 50 g tartej bułki
 1 kieliszek białego wina
 sól
 1 pęczek pietruszki

Directions

1

Wyjmujemy do naczynia tuńczyka z puszki, ucieramy widelcem, dodajemy do niego bułkę tartą, posypujemy pietruszką, dodajemy kapary solone i formujemy z tej masy coś na kształt ciasta. Do tego zmiękczamy je za pomocą kieliszka białego wina a także kilku łyżek oliwy z oliwek extra vergine. Tworzymy jednolite nadzienie, które będzie podobnie konsystencją do nadzienia pieczeni.

2

Następnie dobrze myjemy paprykę, wyjmujemy z niej rdzenie z nasionami oraz włókna, ale tak aby nie złamać i nie uszkodzić samej papryki. Napełniamy je dokładnie nadzieniem, dobrze je wciskając i ugniatając.

3

Bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy je oliwą z oliwek extra vergine, wkładamy nafaszerowane papryki i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 160 °C na okres około 45 minut. Aby papryka nie przywarła do dna naczynia można dodać kilka łyżek wody, dzięki czemu zapobiegniemy przywieraniu papryki.

Papryka faszerowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *