JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Papryka faszerowana

AuthorSmakoszCategory, DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time20 minsCook Time40 minsTotal Time1 hr
 4 tbsp długie i podłużne papryki czerwone
 300 g tuńczyka w oleju
 50 g tartej bułki
 1 kieliszek białego wina
 sól
 1 pęczek pietruszki
1

Wyjmujemy do naczynia tuńczyka z puszki, ucieramy widelcem, dodajemy do niego bułkę tartą, posypujemy pietruszką, dodajemy kapary solone i formujemy z tej masy coś na kształt ciasta. Do tego zmiękczamy je za pomocą kieliszka białego wina a także kilku łyżek oliwy z oliwek extra vergine. Tworzymy jednolite nadzienie, które będzie podobnie konsystencją do nadzienia pieczeni.

2

Następnie dobrze myjemy paprykę, wyjmujemy z niej rdzenie z nasionami oraz włókna, ale tak aby nie złamać i nie uszkodzić samej papryki. Napełniamy je dokładnie nadzieniem, dobrze je wciskając i ugniatając.

3

Bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy je oliwą z oliwek extra vergine, wkładamy nafaszerowane papryki i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 160 °C na okres około 45 minut. Aby papryka nie przywarła do dna naczynia można dodać kilka łyżek wody, dzięki czemu zapobiegniemy przywieraniu papryki.

Ingredients

 4 tbsp długie i podłużne papryki czerwone
 300 g tuńczyka w oleju
 50 g tartej bułki
 1 kieliszek białego wina
 sól
 1 pęczek pietruszki

Directions

1

Wyjmujemy do naczynia tuńczyka z puszki, ucieramy widelcem, dodajemy do niego bułkę tartą, posypujemy pietruszką, dodajemy kapary solone i formujemy z tej masy coś na kształt ciasta. Do tego zmiękczamy je za pomocą kieliszka białego wina a także kilku łyżek oliwy z oliwek extra vergine. Tworzymy jednolite nadzienie, które będzie podobnie konsystencją do nadzienia pieczeni.

2

Następnie dobrze myjemy paprykę, wyjmujemy z niej rdzenie z nasionami oraz włókna, ale tak aby nie złamać i nie uszkodzić samej papryki. Napełniamy je dokładnie nadzieniem, dobrze je wciskając i ugniatając.

3

Bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy je oliwą z oliwek extra vergine, wkładamy nafaszerowane papryki i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 160 °C na okres około 45 minut. Aby papryka nie przywarła do dna naczynia można dodać kilka łyżek wody, dzięki czemu zapobiegniemy przywieraniu papryki.

Papryka faszerowana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *