Najpierw przygotowujemy sos, umieszczamy w misce ocet balsamiczny, oliwę z oliwek extra vergine i sól i mieszamy dokładnie widelcem aż uzyskamy jednolitą masę. Ścieramy płatki sera Parmiggiano Reggiano na bok i myjemy a potem suszymy rukolę, wkładamy ją do dużej miski i polewamy wcześniej przygotowaną emulsją, tak aby pomoczyć wszystkie liście rukoli. Rukolę kładziemy na środku talerza i dekorujemy płatkami sera Parmiggiano Reggiano.
Następnie kroimy plasterki Prosciutto Crudo na pół wzdłuż i układamy na kształt róży – trzymając jeden z końców szynki zawijamy ją na siebie, tak aby uformować pąk róży. Z 12 plasterków powinniśmy przygotować 24 takie pąki. Układamy po 3-4 na jednym talerzyku tak jakby tworzyły bukiet. Przystawka jest gotowa, dekorujemy naczynie kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Ingredients
Directions
Najpierw przygotowujemy sos, umieszczamy w misce ocet balsamiczny, oliwę z oliwek extra vergine i sól i mieszamy dokładnie widelcem aż uzyskamy jednolitą masę. Ścieramy płatki sera Parmiggiano Reggiano na bok i myjemy a potem suszymy rukolę, wkładamy ją do dużej miski i polewamy wcześniej przygotowaną emulsją, tak aby pomoczyć wszystkie liście rukoli. Rukolę kładziemy na środku talerza i dekorujemy płatkami sera Parmiggiano Reggiano.
Następnie kroimy plasterki Prosciutto Crudo na pół wzdłuż i układamy na kształt róży – trzymając jeden z końców szynki zawijamy ją na siebie, tak aby uformować pąk róży. Z 12 plasterków powinniśmy przygotować 24 takie pąki. Układamy po 3-4 na jednym talerzyku tak jakby tworzyły bukiet. Przystawka jest gotowa, dekorujemy naczynie kilkoma kroplami octu balsamicznego.