Print Options:

Przystawka Róża z Emilii Romanii

Yields1 ServingPrep Time30 minsTotal Time30 mins

 300 g Prosciutto Crudo (12 plasterków)
 60 g sera Parmiggiano Reggiano
 15 g octu balsamicznego
 30 g oliwy z oliwek extra vergine
 100 g rukoli
 sól
1

Najpierw przygotowujemy sos, umieszczamy w misce ocet balsamiczny, oliwę z oliwek extra vergine i sól i mieszamy dokładnie widelcem aż uzyskamy jednolitą masę. Ścieramy płatki sera Parmiggiano Reggiano na bok i myjemy a potem suszymy rukolę, wkładamy ją do dużej miski i polewamy wcześniej przygotowaną emulsją, tak aby pomoczyć wszystkie liście rukoli. Rukolę kładziemy na środku talerza i dekorujemy płatkami sera Parmiggiano Reggiano.

2

Następnie kroimy plasterki Prosciutto Crudo na pół wzdłuż i układamy na kształt róży – trzymając jeden z końców szynki zawijamy ją na siebie, tak aby uformować pąk róży. Z 12 plasterków powinniśmy przygotować 24 takie pąki. Układamy po 3-4 na jednym talerzyku tak jakby tworzyły bukiet. Przystawka jest gotowa, dekorujemy naczynie kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.