Wyjmujemy do naczynia tuńczyka z puszki, ucieramy widelcem, dodajemy do niego bułkę tartą, posypujemy pietruszką, dodajemy kapary solone i formujemy z tej masy coś na kształt ciasta. Do tego zmiękczamy je za pomocą kieliszka białego wina a także kilku łyżek oliwy z oliwek extra vergine. Tworzymy jednolite nadzienie, które będzie podobnie konsystencją do nadzienia pieczeni.
Następnie dobrze myjemy paprykę, wyjmujemy z niej rdzenie z nasionami oraz włókna, ale tak aby nie złamać i nie uszkodzić samej papryki. Napełniamy je dokładnie nadzieniem, dobrze je wciskając i ugniatając.
Bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy je oliwą z oliwek extra vergine, wkładamy nafaszerowane papryki i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 160 °C na okres około 45 minut. Aby papryka nie przywarła do dna naczynia można dodać kilka łyżek wody, dzięki czemu zapobiegniemy przywieraniu papryki.
Ingredients
Directions
Wyjmujemy do naczynia tuńczyka z puszki, ucieramy widelcem, dodajemy do niego bułkę tartą, posypujemy pietruszką, dodajemy kapary solone i formujemy z tej masy coś na kształt ciasta. Do tego zmiękczamy je za pomocą kieliszka białego wina a także kilku łyżek oliwy z oliwek extra vergine. Tworzymy jednolite nadzienie, które będzie podobnie konsystencją do nadzienia pieczeni.
Następnie dobrze myjemy paprykę, wyjmujemy z niej rdzenie z nasionami oraz włókna, ale tak aby nie złamać i nie uszkodzić samej papryki. Napełniamy je dokładnie nadzieniem, dobrze je wciskając i ugniatając.
Bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy je oliwą z oliwek extra vergine, wkładamy nafaszerowane papryki i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 160 °C na okres około 45 minut. Aby papryka nie przywarła do dna naczynia można dodać kilka łyżek wody, dzięki czemu zapobiegniemy przywieraniu papryki.