Najpierw kroimy 4 plasterki salami o grubości około 1 cm, usuwamy z niego skórkę i ręcznie rozdrabniamy na malutkie kawałki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy 1 dużą łyżkę oliwy z oliwek i wkładamy do niej rozdrobnioną papryczkę chilli a także wyciskamy czosnek za pomocą wyciskarki do czosnku. Rumienimy salami z dodatkowymi składnikami na patelni przez około 10 minut na dużym ogniu aż się stanie lekko złota.
W międzyczasie w garnku gotujemy osoloną wodę do której wkładamy makaron rigatoni i następnie gotujemy go aż do zagotowania. Do patelni z salami dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory i razem dusimy przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.
Makaron odcedzamy i dodajemy do patelni aby go lekko podsmażyć i wymieszać z sosem, doprawiając pieprzem, solą i liśćmi bazylii. Na koniec posypujemy makaron odrobiną startego sera Pecorino Romano.
Ingredients
Directions
Najpierw kroimy 4 plasterki salami o grubości około 1 cm, usuwamy z niego skórkę i ręcznie rozdrabniamy na malutkie kawałki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy 1 dużą łyżkę oliwy z oliwek i wkładamy do niej rozdrobnioną papryczkę chilli a także wyciskamy czosnek za pomocą wyciskarki do czosnku. Rumienimy salami z dodatkowymi składnikami na patelni przez około 10 minut na dużym ogniu aż się stanie lekko złota.
W międzyczasie w garnku gotujemy osoloną wodę do której wkładamy makaron rigatoni i następnie gotujemy go aż do zagotowania. Do patelni z salami dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory i razem dusimy przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.
Makaron odcedzamy i dodajemy do patelni aby go lekko podsmażyć i wymieszać z sosem, doprawiając pieprzem, solą i liśćmi bazylii. Na koniec posypujemy makaron odrobiną startego sera Pecorino Romano.