Makaron z kiełbasą to danie sycące i dość łatwe w przygotowaniu. Należy do typowych makaronów na Sycylii. Makaron z koprem włoskim można przygotować zarówno z białym winem, jak i sosem pomidorowym. W obydwóch wariantach makaron z kiełbasą smakuje wyśmienicie.
Aby przygotować makaron z koprem włoskim najpierw musimy oczyścić koper, następnie dokładnie go umyć i zagotować. Po zagotowaniu kopru odstawiamy wodę i zostawiamy koper do przeschnięcia. Kroimy go w małe kawałki i zostawiamy na boku na chwilę. W tym samym czasie na patelni wylewamy oliwę ekstra vergine i dodajemy posiekaną cebulę. W momencie kiedy cebula zacznie się rumienić, dodajemy pokrojoną w małą kostkę kiełbasę. Smażymy tę mieszankę przez kilka minut i dolewamy odrobinę białego wina. Po chwili jak wyparuje już wino dodajemy posiekany koper włoski i mieszamy razem.
Następnym krokiem przygotowania makaronu z kiełbasą jest dodanie przecieru pomidorowego (ew. można dodać posiekane świeże pomidory, w zależności od dostępności) według uznania. Rozcieńczamy wodą z ugotowanego kopru włoskiego i pod przykryciem odstawiamy i gotujemy przez około 30 minut. Sos powinien być gotowy kiedy kiełbasa będzie zagotowana. Doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w reszcie wody która pozostała po ugotowaniu kopru włoskiego, po dwóch minutach od zagotowania odcedzamy i dodajemy do patelni z sosem, mieszamy wszystko razem aż do zagotowania. Gotowy makaron z koprem włoskim posypujemy do smaku tartym pecorino i razem mieszamy.
Ingredients
Directions
Makaron z kiełbasą to danie sycące i dość łatwe w przygotowaniu. Należy do typowych makaronów na Sycylii. Makaron z koprem włoskim można przygotować zarówno z białym winem, jak i sosem pomidorowym. W obydwóch wariantach makaron z kiełbasą smakuje wyśmienicie.
Aby przygotować makaron z koprem włoskim najpierw musimy oczyścić koper, następnie dokładnie go umyć i zagotować. Po zagotowaniu kopru odstawiamy wodę i zostawiamy koper do przeschnięcia. Kroimy go w małe kawałki i zostawiamy na boku na chwilę. W tym samym czasie na patelni wylewamy oliwę ekstra vergine i dodajemy posiekaną cebulę. W momencie kiedy cebula zacznie się rumienić, dodajemy pokrojoną w małą kostkę kiełbasę. Smażymy tę mieszankę przez kilka minut i dolewamy odrobinę białego wina. Po chwili jak wyparuje już wino dodajemy posiekany koper włoski i mieszamy razem.
Następnym krokiem przygotowania makaronu z kiełbasą jest dodanie przecieru pomidorowego (ew. można dodać posiekane świeże pomidory, w zależności od dostępności) według uznania. Rozcieńczamy wodą z ugotowanego kopru włoskiego i pod przykryciem odstawiamy i gotujemy przez około 30 minut. Sos powinien być gotowy kiedy kiełbasa będzie zagotowana. Doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w reszcie wody która pozostała po ugotowaniu kopru włoskiego, po dwóch minutach od zagotowania odcedzamy i dodajemy do patelni z sosem, mieszamy wszystko razem aż do zagotowania. Gotowy makaron z koprem włoskim posypujemy do smaku tartym pecorino i razem mieszamy.