JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Makaron farfalle z grzybami, tymiankiem i śmietaną

AuthorSmakoszCategory, DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time30 minsTotal Time40 mins
 400 g makaronu farfalle
 250 g pieczarek
 1 opakowanie śmietany
 50 g masła
 150 g boczku
 1 pęczek tymianku
 1 ząbek czosnku
 sól i pieprz
1

Czyścimy i myjemy grzyby usuwając część korzeniową, zwracając szczególną uwagę na staranne umycie pod bieżącą wodą. Po tym kroimy je w plasterki. Do rondla dodajemy mało oraz oliwę z oliwek extra vergine i wkładamy ząbek czosnku, który podsmażamy do zbrązowienia i który później usuniemy. Do patelni dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, solimy do smaku i dodajemy odrobinę świeżego pieprzu, posiekany tymianek i wszystko razem smażymy na dużym ogniu przez około 5-7 minut aż woda z grzybów odparuje. Następnie dodajemy boczek który wcześniej kroimy w cienkie plasterki i dalej kontynuujemy gotowanie.

2

W międzyczasie wstawiamy garnek z posoloną wodą w której gotujemy makaron farfalle al dente, odcedzamy je i dodajemy je do sosu razem ze śmietaną. Posypujemy przed podaniem serem Parmiggiano Reggiano.

Ingredients

 400 g makaronu farfalle
 250 g pieczarek
 1 opakowanie śmietany
 50 g masła
 150 g boczku
 1 pęczek tymianku
 1 ząbek czosnku
 sól i pieprz

Directions

1

Czyścimy i myjemy grzyby usuwając część korzeniową, zwracając szczególną uwagę na staranne umycie pod bieżącą wodą. Po tym kroimy je w plasterki. Do rondla dodajemy mało oraz oliwę z oliwek extra vergine i wkładamy ząbek czosnku, który podsmażamy do zbrązowienia i który później usuniemy. Do patelni dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, solimy do smaku i dodajemy odrobinę świeżego pieprzu, posiekany tymianek i wszystko razem smażymy na dużym ogniu przez około 5-7 minut aż woda z grzybów odparuje. Następnie dodajemy boczek który wcześniej kroimy w cienkie plasterki i dalej kontynuujemy gotowanie.

2

W międzyczasie wstawiamy garnek z posoloną wodą w której gotujemy makaron farfalle al dente, odcedzamy je i dodajemy je do sosu razem ze śmietaną. Posypujemy przed podaniem serem Parmiggiano Reggiano.

Makaron farfalle z grzybami, tymiankiem i śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *