JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Makaron orecchiette z pomidorami i rukolą

AuthorSmakoszCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time5 minsCook Time20 minsTotal Time25 mins
 400 g makaronu orecchiette
 2 tsp czosnku
 50 g sera ricotta dojrzewającego
 2 dashes bułki tartej
 300 g rukoli
 10 tbsp czarnych oliwek
 10 tbsp pomidorków koktajlowych
 0,50 tbsp peperoncino
 sól, pieprz
1

Najpierw dokładnie myjemy rukolę pod bieżącą wodą a następnie osuszamy pozostawiając najbardziej delikatne liście. W gorącej i posolonej wodzie gotujemy ją przez około 2 minuty, odcedzamy łyżką cedzakową i zostawiamy do ostygnięcia po czym dokładnie ściskamy aby usunąć nadmiar wody. Pozostawiamy wodę nadal na małym ogniu.

2

Następnie czyścimy i myjemy pomidory koktajlowe, kroimy na ćwiartki i wkładamy do durszlaka razem z solą aby straciły nadmiar wody. W międzyczasie obieramy czosnek i siekamy grubo razem z wydrylowanymi czarnymi oliwkami. Podgrzewamy 4 łyżki oliwy na patelni dodajemy do niej zmielony czosnek z oliwkami, pomidory koktajlowe a także peperoncino, mieszamy razem i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut.

3

Po tym dodajemy rukolę, doprawiamy solą i mieszamy wyłączając ogień. Gotujemy osobno makaron orecchiette w wodzie po gotowaniu rukoli, gotujemy al. dente, osuszamy nad durszlakiem i dodajemy do makaronu przygotowany uprzednio sos. Do smaku należy doprawić gotową potrawę tartym serem ricotta a także odrobiną oliwy z oliwek np. Il Casolare a także bułką tartą.

Ingredients

 400 g makaronu orecchiette
 2 tsp czosnku
 50 g sera ricotta dojrzewającego
 2 dashes bułki tartej
 300 g rukoli
 10 tbsp czarnych oliwek
 10 tbsp pomidorków koktajlowych
 0,50 tbsp peperoncino
 sól, pieprz

Directions

1

Najpierw dokładnie myjemy rukolę pod bieżącą wodą a następnie osuszamy pozostawiając najbardziej delikatne liście. W gorącej i posolonej wodzie gotujemy ją przez około 2 minuty, odcedzamy łyżką cedzakową i zostawiamy do ostygnięcia po czym dokładnie ściskamy aby usunąć nadmiar wody. Pozostawiamy wodę nadal na małym ogniu.

2

Następnie czyścimy i myjemy pomidory koktajlowe, kroimy na ćwiartki i wkładamy do durszlaka razem z solą aby straciły nadmiar wody. W międzyczasie obieramy czosnek i siekamy grubo razem z wydrylowanymi czarnymi oliwkami. Podgrzewamy 4 łyżki oliwy na patelni dodajemy do niej zmielony czosnek z oliwkami, pomidory koktajlowe a także peperoncino, mieszamy razem i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut.

3

Po tym dodajemy rukolę, doprawiamy solą i mieszamy wyłączając ogień. Gotujemy osobno makaron orecchiette w wodzie po gotowaniu rukoli, gotujemy al. dente, osuszamy nad durszlakiem i dodajemy do makaronu przygotowany uprzednio sos. Do smaku należy doprawić gotową potrawę tartym serem ricotta a także odrobiną oliwy z oliwek np. Il Casolare a także bułką tartą.

Makaron orecchiette z pomidorami i rukolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *