Najpierw dokładnie myjemy rukolę pod bieżącą wodą a następnie osuszamy pozostawiając najbardziej delikatne liście. W gorącej i posolonej wodzie gotujemy ją przez około 2 minuty, odcedzamy łyżką cedzakową i zostawiamy do ostygnięcia po czym dokładnie ściskamy aby usunąć nadmiar wody. Pozostawiamy wodę nadal na małym ogniu.
Następnie czyścimy i myjemy pomidory koktajlowe, kroimy na ćwiartki i wkładamy do durszlaka razem z solą aby straciły nadmiar wody. W międzyczasie obieramy czosnek i siekamy grubo razem z wydrylowanymi czarnymi oliwkami. Podgrzewamy 4 łyżki oliwy na patelni dodajemy do niej zmielony czosnek z oliwkami, pomidory koktajlowe a także peperoncino, mieszamy razem i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut.
Po tym dodajemy rukolę, doprawiamy solą i mieszamy wyłączając ogień. Gotujemy osobno makaron orecchiette w wodzie po gotowaniu rukoli, gotujemy al. dente, osuszamy nad durszlakiem i dodajemy do makaronu przygotowany uprzednio sos. Do smaku należy doprawić gotową potrawę tartym serem ricotta a także odrobiną oliwy z oliwek np. Il Casolare a także bułką tartą.
Ingredients
Directions
Najpierw dokładnie myjemy rukolę pod bieżącą wodą a następnie osuszamy pozostawiając najbardziej delikatne liście. W gorącej i posolonej wodzie gotujemy ją przez około 2 minuty, odcedzamy łyżką cedzakową i zostawiamy do ostygnięcia po czym dokładnie ściskamy aby usunąć nadmiar wody. Pozostawiamy wodę nadal na małym ogniu.
Następnie czyścimy i myjemy pomidory koktajlowe, kroimy na ćwiartki i wkładamy do durszlaka razem z solą aby straciły nadmiar wody. W międzyczasie obieramy czosnek i siekamy grubo razem z wydrylowanymi czarnymi oliwkami. Podgrzewamy 4 łyżki oliwy na patelni dodajemy do niej zmielony czosnek z oliwkami, pomidory koktajlowe a także peperoncino, mieszamy razem i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut.
Po tym dodajemy rukolę, doprawiamy solą i mieszamy wyłączając ogień. Gotujemy osobno makaron orecchiette w wodzie po gotowaniu rukoli, gotujemy al. dente, osuszamy nad durszlakiem i dodajemy do makaronu przygotowany uprzednio sos. Do smaku należy doprawić gotową potrawę tartym serem ricotta a także odrobiną oliwy z oliwek np. Il Casolare a także bułką tartą.