
Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz peperoncino. Powoli podsmażamy je aż się lekko zarumienią, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po kilku minutach dodajemy pokrojone drobno Prosciutto Crudo i podsmażamy lekko.
W drugim garnku gotujemy w posolonej wodzie makaron al dente, po czym po zagotowaniu odcedzamy go i zostawiamy na chwilę w naczyniu. Bierzemy kilka łyżek wody z makaronu i wlewamy na patelnię do gotującego się sosu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do smaku można doprawić odrobiną startego sera Grana Padano.
Ingredients
Directions
Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz peperoncino. Powoli podsmażamy je aż się lekko zarumienią, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po kilku minutach dodajemy pokrojone drobno Prosciutto Crudo i podsmażamy lekko.
W drugim garnku gotujemy w posolonej wodzie makaron al dente, po czym po zagotowaniu odcedzamy go i zostawiamy na chwilę w naczyniu. Bierzemy kilka łyżek wody z makaronu i wlewamy na patelnię do gotującego się sosu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do smaku można doprawić odrobiną startego sera Grana Padano.