Kto raz odwiedzi Włochy z jego uroczymi miasteczkami, licznymi zabytkami i zapierającymi dech w piersi widokami będzie zawsze chciał wrócić po więcej. Kto raz posmakuje wina włoskie, stanie się im wierny, chętnie będzie do nich wracał, dbając, aby w barku zawsze była butelka dobrego włoskiego wina. Włochy są największym producentem win, a zarazem najstarszym regionem, gdzie uprawia się winorośl. Dobre włoskie wina stanowią nieodłączny element udanego wieczornego spotkania w gronie bliskich, bankietu czy uroczystości weselnej.
Wybór wina dla restauracji zależy od kilku czynników, takich jak rodzaj kuchni oferowanej w restauracji, styl i atmosfera restauracji, preferencje klientów i budżet. Oto kilka wskazówek, jakie wino wybrać dla restauracji:
Podsumowując dokonując wybór wina dla restauracji ważne jest, aby wybierać wina, które będą dobrze dopasowane do potraw, stylu i atmosfery restauracji lub hotelu, preferencji klientów i budżetu.
Wino towarzyszy człowiekowi praktycznie od kilku tysięcy lat, będąc od początku nie tylko napojem codziennym ale także na wyjątkowe okazje. Pierwotnie w Europie wino dominowało w krajach południa, w szczególności we Francji, we Włoszech czy też Hiszpanii, wraz z doskonaleniem technik uprawy przenosząc się na północ kontynentu. W efekcie w ostatnich latach można zauważyć także dynamiczny wzrost nie tylko konsumpcji ale także produkcji w Polsce.
Z jednej strony można wyszczególnić sklepy w których można zaopatrzyć się w wina praktycznie z całego świata i których liczba w ostatnich latach stale rośnie, z drugiej coraz chętniej sięgamy po wino w restauracjach. Jak wskazują dane, w 2022 roku rynek sprzedaży detalicznej wina w Polsce sięgnął prawie 4 mld złotych. Wydawać by się mogło, iż wybór wina na kolację nie jest trudny, tak samo jak wybór wina do restauracji. Jednakże w zalewie różnej jakości win, importowanych z całego świata, jak również produkowanych w Polsce, dla osoby nie będącej specjalistą z branży wybór nie jest taki prosty. O ile prywatny nabywca bez problemu dobierze wino, które mu smakuje najbardziej, to z punktu widzenia osoby prowadzącej restaurację wybór wina, które będzie dopasowane do stylu serwowanych dań a także charakteru restauracji jest już trudniejsze.
Wino dla gastronomii powinno spełniać kilka warunków, aby dobrze rotowało w restauracji. Z jednej strony powinny być rozpoznawalne przez użytkowników, np. poprzez używanie szczepów w nazwie z drugiej powinny nie być powszechnie dostępne w marketach czy innych restauracjach, dzięki czemu klienci restauracji mają odrobinę ekskluzywności.
Wino do restauracji powinno być dostępne w różnych przedziałach cenowych, zarówno pozwalających mniej zamożnym klientom na jego zakup, jak i odpowiadać najbardziej wyszukanym gustom, np. w postaci win premium jak Opus One czy Petrus. Są to jednak wina dla gastronomii, które sprzedają się okazjonalnie. Wino dla branży HoReCa powinno zawierać się w średnim przedziale cenowym około 50-60 zł netto za butelkę, oczywiście w zależności od jakości oraz standardu restauracji.
Jakie wina wybrać do restauracji? Otóż wina do gastronomii to zarówno wina białe jak i czerwone a także musujące, które wraz z winami różowymi uzupełnią ofertę restauracji. Podobna sytuacja dotyczy doboru wina do hotelu w którym działa restauracja hotelowa lub wina funkcjonują jako wstawka dla gości hotelowych. Wina dla hoteli są przede wszystkim uzależnione od standardu hotelu a także polityki wobec gości hotelowych. Bez wątpienia jednak oferta powinna być zróżnicowana pod względem pochodzenia win, obejmując zarówno stary świat w postaci Francji, Włoch czy Hiszpanii a także ofertę win z nowego świata w tym z Ameryki Północnej oraz Ameryki Południowej czy Australii. Warto w tym miejscu wspomnieć, iż wybranie win do restauracji czy hotelu to także odpowiednia logistyka. O wiele łatwiej zapewnić wina z krajów europejskich niż z Ameryki czy innych kontynentów.
Jak ważne jest wino w restauracji? Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów, podróżami rośnie popyt na ciekawe i jakościowe wina, które stanowią doskonałe uzupełnienie oferty kulinarnej restauracji. Obecnie obiad w restauracji to nie tylko sam posiłek, ale forma spędzenia wolnego czasu, czego idealnym dopełnieniem jest wino. Stąd też warto znaleźć odpowiedniego dostawcę wina do restauracji, który zapewni nie tylko jakościowe wina ale także ich adekwatny dobór do serwowanych w restauracji dań oraz ciągłość dostaw, która jest niezwykle ważna z punktu widzenia konstrukcji karty win w restauracji.
Obecnie na rynku winiarskim funkcjonuje wiele podmiotów importujących wina z całego świata do restauracji. Duże podmioty mają bogatą ofertę, ale jest ona dostępna w większości restauracji czy hoteli gdzie kupimy to samo wino. W efekcie tracimy poczucie wyjątkowości doboru wina choć na pewno rozbudowana oferta jest czynnikiem na plus. Z kolei mniejszy importer, dostawca wina do restauracji ma z reguły mniej rozbudowaną ofertę win dla HoReCa ale gwarantuje często wyższej jakości wina, o mniejszej dostępności i niższej cenie, gdyż odpadają koszty związane z funkcjonowaniem dużej firmy.
W efekcie można powiedzieć, iż wybór dostawcy wina do restauracji lub hotelu jest sprawą indywidualną, jednakże warto zwrócić uwagę na mniejszych dostawców win do restauracji, którzy gwarantują wyższy poziom oferowanych win a także większe przygotowanie merytoryczne i lepiej pomogą w doborze win do profilu gastronomicznego danej restauracji. Dostawca wina do restauracji to osoba zaufana, która musi poznać oczekiwania właściciela restauracji oraz gości i w oparciu o dania serwowane w restauracji stworzyć optymalną ofertę win, które będą dopasowane do charakteru restauracji i będą osiągać wysoki poziom sprzedaży.
Najpopularniejsze wina włoskie często są tematem przewodnim, cieszących się dużą popularnością degustacji. Korzystając z trzech zmysłów, czyli wzroku, węchu i smaku możemy zachwycać się bogactwem kolorów i różnorodnością ich odcieni, dać się uwieść zniewalającym kompozycjom aromatów by w końcu oddać się rozkoszy poznawania nowych smaków. Dowiemy się również przy okazji wielu nowych i ciekawych rzeczy, poszerzając tym samym naszą wiedzę. W wina włoskie pozwoli nam się zaopatrzyć sklep internetowym, oferujący dla każdego coś dobrego, czyli włoskie wino musujące dla lubiących bąbelki w lekkich i delikatnych trunkach, otwierane na szczęście coraz częściej nie tylko z okazji Nowego Roku czy wzniesienia toastu dla młodej pary na nowej drodze życia. Wino włoskie słodkie, balsam dla duszy dla miłośników tego rodzaju napoju, którego dominującą cechą jest właśnie słodycz, a którymi wbrew powszechnym opiniom są nie tylko kobiety, a także włoskie wino wytrawne dla gustujących w bardziej cierpkich, owocowych smakach, powoli uwalniających cała gamę zachwycających aromatów. Jakże niepowtarzalnym przeżyciem a jednocześnie frajdą jest próbowanie wina i pozwolenie naszym kubkom smakowym na rozsmakowanie się i odgadnięcie jakie owoce i składniki wpłynęły na tak fenomenalną całość.
Dobre włoskie wina będą na pewno trafionym prezentem i to nie tylko wręczanym z jakiejś okazji. Nie trzeba przecież szczególnego powodu, żeby sprawiać sobie, czy innym małą przyjemność. Przecież to z nich składa się całe nasze życie i od nich i ich jakości zależy. Celebrujmy codzienność, pozwólmy sobie na te niezbędne przecież w życiu chwile relaksu, oddając się w towarzystwie kieliszka wypełnionego pysznym winem niekończącym się rozmowom i zabawie. Degustacja wina będzie właśnie świetnym pretekstem do spędzania czasu z rodziną i znajomymi. Bliskie relacje międzyludzkie mają jak już powszechnie wiadomo ogromny wpływ na nasze zdrowie. Cenna dla naszego zdrowia będzie również dzienna porcja wina w ilości 1-2 kieliszków. Dotyczy to zarówno wina białego jak i czerwonego z tym, że ze wskazaniem na to drugie. Wpłynie pozytywnie na naczynia krwionośne i serce. Różnorodność i bogactwo włoskich win jest ogromne. Jest to oczywiście niezaprzeczalny powód do radości obecnych i przyszłych wielbicielki tego rodzaju trunków, a to z tego względu, że przez długi czas będą mogli cieszyć się i zachwycać nowymi smakami, wiedząc, że źródło ich przyjemności jest prawie niewyczerpalne i dużo przed nimi do odkrycia. Nie bójmy się próbować i poznawać wciąż nowych smaków. Jest to przecież jedyny sposób, aby móc stwierdzić, czy coś lubimy czy wręcz przeciwnie. Czerpmy radość z bogactwa doznań, smakujmy życie, aby niczego pod koniec nie żałować i żeby nasze życie było pełniejsze i bogatsze.