JUŻ WKRÓTCE NOWA DOSTAWA! || PRZEDMIOTY KUPIONE W PIĄTEK WYSYŁANE SA W PONIEDZIAŁEK

Spumante

Orzeźwiające wino musujące

Spumante to nic innego jak rodzaj znanego wszystkim włoskiego Prosecco, czyli wina musującego. Jest to włoskie wino produkowane z aromatycznej odmiany winogron zwanej Glera, które zachwyca głębią swojego smaku jak i przyjemnymi, zdecydowanie wyraźnymi bąbelkami. Winogrona te wywodzą się z regionu pomiędzy miasteczkami Conegliano i Valdobbiadene, gdzie położone są także winnice. Rozróżnia się cztery rodzaje wytrawnego wina Spumante – Extra Brut, Brut, Extra Dry i Dry. Są to wina wytrawne, które różnią się zawartością cukru oraz aromatycznymi nutami.

Extra Brut

Wina z tej kategorii są najbardziej wytrawne, często odpowiadają więc jedynie koneserom. Idealnie pasuje do owoców morza oraz ryb czy też przystawek warzywnych bądź sałat. Warto podać je mocno schłodzone, co podkreśli wyraźne nuty cytrusów oraz niedojrzałych owoców.

Brut

Ten rodzaj wina jest jednym z najbardziej popularnych. Spożywa się je głównie z owocami morza oraz przystawkami. Jego intensywnie warzywne oraz cytrusowe aromaty mieszają się z nutą aromatu skórki chlebowej.

Extra Dry

To wino posiada nieco więcej cukru, a więc o wiele bardziej przypomina znane wszystkim, tradycyjne wersje Prosecco. To wino najczęściej wybierane jest do zup warzywnych oraz makaronów z sosami na bazie sera czy mięsa. Idealnie pasuje także do owoców morza. Jego wyraźnie owocowy aromat idealnie orzeźwia smakami jabłek oraz gruszek z cytrusowym finiszem.

Dry

Najsłodsze z zestawienia, charakteryzuje się wyraźną słodyczą. Jest niezwykle lekkie i przywodzi na myśl ciepłe letnie dni, dlatego doskonale komponuje się z lodami oraz deserami. Wyraźne kwiatowe nuty doskonale odświeżają, dlatego wino to nada się także na aperitif.

Produkcja Spumante

Włoskie wino Spumante charakteryzuje się przede wszystkim wyraźnymi, mocno wyczuwalnymi bąbelkami, które uzyskuje się dzięki produkcji pod odpowiednim ciśnieniem. Najpopularniejsza metoda wywodzi się z regionu Piedmont. Do niedokończonego wina Spumante, które przechowuje się w dużych, metalowych pojemnikach, dodawane są drożdże oraz cukier. Wino w takiej formie leżakuje w niskich temperaturach przez kilka miesięcy, co pozwala mu osiągnąć nie tylko charakterystyczne bąbelki, lecz także jego wyraźny smak i aromat. Inną metodą jest druga fermentacja w butelce. Do gotowego wina w butelkach dodawany jest cukier i drożdże, co pozwala na jego dalszą fermentację. Ta metoda zwana jest klasyczną.

Jak długo można przechowywać Spumante?

Przechowywane w ciemnych, chłodnych miejscach, włoskie wino Spumante pozostanie dobre przez około dwa do trzech lat. Po otwarciu jednak należy spożyć je szybko – maksymalnie w ciągu dwóch dni, ponieważ szybko tracą one swoje bąbelki i przepyszny smak. Dlatego właśnie najlepiej delektować się nim tuż po otwarciu, najlepiej w temperaturze 6-8°C oraz w kieliszku do szampana, który pozwoli bąbelkom przetrwać dłużej. Jeśli po otwarciu konieczne jest przechowywanie, butelkę należy szczelnie zatkać korkiem i schować do lodówki, po czym wypić maksymalnie następnego dnia.

Filters

Wyświetlanie wszystkich wyników: 18