O kuchni sycylijskiej można mówić wiele. Z pewnością sycylijskie smaki wyróżniają się na tle innych włoskich regionów swoją intensywnością. Bywa słodko i słono jednocześnie. Tradycyjne potrawy sycylijskie należą do jednych z najciekawszych, najsmaczniejszych i najoryginalniejszych we włoskiej kuchni. W kuchni sycylijskiej bardzo ważną rolę odgrywają proste, lokalne składniki, takie jak chociażby pomidory z Pchino, pistacje z Bronte, kapary z Pantellerii czy czekolada z Modiki. Warto także wspomnieć o wspaniałych winach, wśród których można wymienić Nero d’Avola, Grillo, Cataratto, Marsala czy Zibibbo oraz o pysznych serach, takich jak Pecorino, Siciliano, Ragusano, Tuma, Provola Iblea czy Ricotta Salata – słona ricotta.
Śmiało można powiedzieć, że kuchnia sycylijska to międzynarodowy tygiel smaków. Przez wieki lista tradycyjnych potraw sycylijskich ulegała wydłużeniu, w związku z wpływami ludzi różnych kultur, który przybywali na wyspę i wzbogacali wachlarz lokalnych smaków. W czasach starożytnych na Sycylii panowali Grecy. Dzięki temu wpływowi na Sycylii zaczęto uprawiać m.in. winorośl, oliwki, pszenicę czy produkować ser (ricottę). Ważny wpływ na sycylijską kuchnię mieli również Arabowie, którym Sycylijczycy zawdzięczają proces suszenia makaronu, czy ogólnie takie potrawy jak pasta con le sarde oraz cassata. Dzięki wpływom arabskim sycylijska kuchnia wzbogaciła się także granitę i lody. Warto także wspomnieć o wpływie Żydów na sycylijskie jedzenie, którzy nauczyli lokalną ludność urozmaicać smak sosu pomidorowego, dodając do niego podsmażony na oliwie czosnek. Istotny wpływ na sycylijską kuchnię mieli także chociażby Normanowie, którzy wprowadzili na sycylijskie stoły mięso czy Hiszpanie, którzy rozpowszechnili w cukiernictwo ciasto biszkoptowe.
Zastanawiasz się, w jakie posiłki obfituje Sycylia kuchnia? Ciasta, desery, sałatki, warzywa, ryby i mięsa, makarony, zupy, przekąski, pizza, przystawki, pasty kanapkowe – tradycyjne potrawy sycylijskie są bardzo różnorodne. W naszym sklepie internetowym można nabyć prawdziwą oliwę, wina, sery czy konfitury. Produkty te świetnie sprawdzą się do przygotowywania tradycyjnych potraw sycylijskich na śniadania, obiady i kolacje zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Dzięki temu, że są to produkty bazujące na lokalnych składnikach, z pewnością zachwycą każde podniebienie.