Italia słynie na cały świat z najlepszej jakości makaronów. Wytwarza się ich we Włoszech aż kilkadziesiąt rodzajów, a każdy posiada swoją nazwę! Makarony włoskie mają liczne rodzaje kształtów i stanowią bazę wielu potraw. Włosi doskonale wiedzą jak je przyrządzać i jak podawać, by zachwycały gości z zagranicy i stanowiły prawdziwy przysmak turystów.
Prawdziwy makaron włoski ma oryginalny smak, gdyż jest robiony z zupełnie innej mąki, niż jest dostępna w Polsce. We Włoszech jest mniej wilgotno i znacznie cieplej, dlatego zboża wykorzystane do produkcji mąki są doskonałej jakości. To właśnie dzięki nim makaron włoski nabiera niepowtarzalnego, oryginalnego smaku. Oprócz dbałości o jakość ziarna, z których powstaje mąka, bardzo ważne są tradycyjne etapy wytwarzania makaronów włoskich, w szczególności proces suszenia, aby nie pozbawić ich cennych witamin i mikroelementów.
W naszym internetowym sklepie można kupić najlepszej jakości makaron włoski wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych składników. Każdy może znaleźć swojego faworyta. Oto kilka z nich.
Najpopularniejsze jest oczywiście spaghetti, czyli okrągły, długi cienki makaron, który dobrze komponuje się z sosami. Dostępne są różne rodzaje spaghetti, w tym 4 podstawowe: carbonara, bolognese, vongole i puttanesca.
Dużym zainteresowaniem cieszy się też makaron włoski Fusilli, nazywany przez nas świderkami. Jest to makaron w kształcie spirali wykonany z płaskiego kawałka ciasta. Najczęściej serwuje się go wraz ze sosami mięsnymi lub serowymi, w Polsce także do zup.
Kolejny to makaron penne pochodzący od włoskiego słowa penna, czyli pióra. W Polsce znany i nazywany rurkami. Kształtem przypomina ściętą rurkę. Można go połączyć np. z owocami morza czy pesto.
Lasagne to z kolei makaron włoski, który swoją nazwę bierze od włoskiej potrawy, czyli lasagne bolognese. Ma kształt cienkich prostokątnych płatów. Makaron ten jest doskonały do zapiekanek.
Warto makarony włoskie mieć w swojej kuchennej szafce zawsze, gdyż można na ich bazie wyczarować dziesiątki potraw. Brakuje pomysłów na obiad? Makaron włoski z prostą pastą z oliwą a może z owocami morza? W wielu wersjach będzie smakował wyśmienicie zarówno na co dzień, jak i od święta!