Doskonałe czerwone wino z Toskanii wytwarzane z winogron pochodzących z upraw w południowej części regionu, przede wszystkim z okolic Grosseto. Dzięki temu, iż gleby w tym regionie są szczególnie żyzne wino to jest wyjątkowe. Wino składa się ze szczepów: 85% Sangiovese i innych odmian winogron czerwonych maksymalnie do 15%.
Proces produkcji obejmuje ręczne zbieranie winogron do skrzynek, natomiast wiwifikacja odbywa się w kadziach podlegających kontroli temperatury przez okres 15-20 dni. Starzenie odbywa się w dębowych beczkach przez okres 8 miesięcy a następnie wino leżakuje w butelce przed sprzedażą.
Morellino di Scansano DOCG Alborense 2016 posiada intensywną rubinową barwę z fioletowymi refleksami, które wraz z upływem czasu przechodzą w grant. Posiada świeży i delikatny zapach z intensywnym owocowym a w szczególności wiśniowym i śliwkowym aromatem oraz lekko korzennymi nutami. Smak zrównoważony, wytrawny i lekko taniniczny, pogłębiający się wraz ze starzeniem.
Idealne do wytrawnych zup, pieczeni, dań z dziczyzny a także świeżych i niedojrzałych serów.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.