Print Options:

Zupa z soczewicy z Norcii

Yields1 ServingPrep Time10 minsCook Time50 minsTotal Time1 hr

 300 g soczewicy IGP z Norcii
 1 tbsp cebuli
 1 tbsp marchewki
 1 tbsp ziemniaka
 1 tsp czosnku
 0,50 tbsp selera
 0,50 gal sosu pomidorowego
 oliwa extra vergine
 sól i pieprz
1

Warzywa kroimy drobno, dodajemy ząbek czosnku, kładziemy na patelni dodajemy odrobinę oliwy extra vergine i trzymamy aż do zarumienienia się. Po tym dodajemy do patelni dobrze umytą soczewicą i dusimy je razem na dużym ogniu. W międzyczasie dodajemy odrobinę sosu pomidorowego i wyjmujemy z zupy ząbek czosnku. Podlewamy wodą w ilości która pozwoli przykryć wywar.

2

W momencie kiedy wszystko zacznie się gotować, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy przez około 40 minut często mieszając zupę. Można podawać z kromką chleba polanego oliwą z oliwek.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.