Print Options:

Zupa z dorsza po bolońsku

Yields1 ServingPrep Time10 minsCook Time25 minsTotal Time35 mins

 1 kg dorsza
 30 g masła
 100 fl oz oliwy z oliwek extra vergine
 2 ząbki czosnku
 1 cytryna
 1 pęczek pietruszki
 sól
1

Najpierw musimy namoczyć i oczyścić dorsza a następnie pokroić go na kawałki, znów umyć i pozostawić do wysuszenia. Bierzemy dużą patelnię, smarujemy ją oliwą z oliwek extra vergine i wkładamy kawałki dorsza.

2

Posypujemy je zmielonym czosnkiem i natką pietruszki a do smaku doprawiamy pieprzem z odrobiną oliwy z oliwek i masła rozdrobnionego na małe kawałeczki. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i gotujemy wszystko razem przez około 6 minut, przekręcając kawałki ryby aby były dobrze usmażone.

3

Po usmażeniu kładziemy na talerzu kawałki dorsza razem z przygotowanym sosem, dodajemy sok z cytryny i podajemy na ciepło.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.