Print Options:

Sicilia – Pasta alla eoliana

Yields1 Serving

 200 g makaron spaghetti
 10 tbsp suszonych pomidorów
 2 oz kaparów
 oliwa extra vergine
 68 tbsp pomidorów piccadilly lub śliwkowych
 1 tsp czosnku
 1 tbsp peperoncino
 ricotta salata
 bazylia
1

Najpierw przygotujmy sos. Wkładamy suszone pomidory do letniej wody na około 10 minut. Po tym czasie osuszamy je i kroimy nożem na małe kawałki. Kapary siekamy drobno nożem, podobnie jak pomidory. Oliwki rozdrabiamy na małe kawałki. Do dużej patelni wlewamy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i dodajemy ząbek czosnku oraz kawałek peperoncino. Kiedy zacznie się podsmażać czosnek dodajemy suszone pomidory, kapary a następnie oliwki i podsmażamy je razem przez kilka minut aby lekko odparować olej. Na patelnię dodajemy świeżo obrane pomidory, które kroimy na małe kawałki. Dla smaku dodajemy kilka listków bazylii i dodajemy szklankę gorącej wody dla rozcieńczenia sosu. Gotujemy tak przez około dziesięć minut.

2

W tym samym czasie gotujemy spaghetti a gdy będą już ugotowane (najlepiej al dente) przekładamy makaron na patelnię z sosem. Mieszamy razem aż do zagotowania dodając wodę z zagotowanego makaronu co wzbogaci smak sosu. Gotowy makaron można podawać z pokruszonym serem ricotta salata.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.