Print Options:

Makaron z serem ricotta, prosciutto i majerankiem

Yields1 ServingPrep Time10 minsCook Time25 minsTotal Time35 mins

 400 g makaronu (spaghetti, rurki)
 200 g sera ricotta
 70 g Prosciutto Crudo
 Oliwa z oliwek extra vergine
 100 fl oz mleka
 majeranek
 sól
 pieprz czarny
1

Makaron wkładamy do uprzednio osolonej i gotującej się wody gotujemy al dente. W tym samym czasie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy ser ricotta, majeranek, mleko i posiekane drobno Prosciutto Crudo i dolewamy dwie łyżki wody z zagotowanego makarony. Wszystko to razem rozpuszczamy i dokładnie mieszamy przez kilka minut. Do smaku doprawiamy solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.

2

Przekładamy odcedzony wcześniej makaron na patelnię i przez chwilę gotujemy wszystko razem. Nakładamy na talerze, przed podaniem dekorujemy wszystko świeżym majerankiem.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.