Print Options:

Makaron z bułką tartą

Yields1 ServingPrep Time10 minsCook Time25 minsTotal Time35 mins

 350 g makaronu fusilli
 100 g tartej bułki
 4 solone sardynki
 50 g sera Pecorino startego
 2 łyżeczki rozdrobnionej pietruszki
 odrobina peperoncino surowego
 oliwa z oliwek extra vergine
 sól
1

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek extra vergine, doprawiamy szczyptą peperoncino i odsolonymi anchois. Dodajemy do tego pokruszoną bułkę tartą i mieszamy do momentu kiedy anchois się całkowicie nie ugotuje.

2

W drugim garnku wstawiamy posoloną wodę i gotujemy w niej makaron, po ugotowaniu odcedzamy i wkładamy zagotowany makaron do patelni z sosem. Makaron z sosem posypujemy startym serem Pecorino i podsmażamy na dużym ogniu przez około 4-5 minut. Jeśli sos jest za gęsty możemy dodać łyżkę wody w której gotował się makaron. Na koniec posypujemy natką pietruszki i podajemy danie gorące.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.