Print Options:

Makaron w stylu Campobasso

Yields1 ServingPrep Time10 minsCook Time30 minsTotal Time40 mins

 400 g makaron taglionini
 80 g Prosciutto Crudo
 1 cebula
 1 pęczek pietruszki
 4 oz oliwy z oliwek extra vergine
 sól
 1 peperoncino
 czarny pieprz
 odrobina sera Grana Padano
1

Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz peperoncino. Powoli podsmażamy je aż się lekko zarumienią, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po kilku minutach dodajemy pokrojone drobno Prosciutto Crudo i podsmażamy lekko.

2

W drugim garnku gotujemy w posolonej wodzie makaron al dente, po czym po zagotowaniu odcedzamy go i zostawiamy na chwilę w naczyniu. Bierzemy kilka łyżek wody z makaronu i wlewamy na patelnię do gotującego się sosu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do smaku można doprawić odrobiną startego sera Grana Padano.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.